Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea şi-a majorat participaţia la aproape 20%

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea şi-a...

Autor: Marius Oncu

21.10.2015, 12:21 549

Anterior, cea mai recentă raportare a participaţiei Elliott a avut loc pe 6 mai, când investitorul american controla prin cele două firme 16,52% din numărul total de titluri FP, reprezentând 18,76% din drepturile de vot la FP.

Elliott a depăşit pragul de 20% din drepturile de vot la FP în urma achiziţiei unui pachet semnificativ de GDR-uri, reprezentând o participaţie de 1,66%, în cursul zilei de luni pe bursa de la Londra, unde Fondul este listat secundar, reiese dintr-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Elliott Associates deţine participaţia de 19,87% prin intermediul filialelor Manchester Securities şi Beresford Energy. Astfel, firma de brokeraj Manchester Securities are în portofoliu 691,258 milioane acţiuni şi 28,496 milioane GDR-uri (1,42 miliarde acţiuni), în timp ce Beresford controlează 9 acţiuni şi 2,176 milioane GDR-uri (108,8 milioane acţiuni).

Potrivit raportului, Manchester Securities a cumpărat luni, printr-o tranzacţie în piaţa secundară, 3,72 milioane de GDR-uri (186 milioane acţiuni Fondul Proprietatea). Valoarea pachetului de acţiuni este de 147 milioane de lei (33 milioane euro), calculată în funcţie de cotaţia acţiunilor la închiderea şedinţei de luni la Bucureşti.

Drepturile de vot pentru Elliott sunt calculate la data de 19 octombrie, fiind excluse tranzacţiile de răscumpărare derulate de Fondul Proprietatea pe 16 octombrie şi care nu au fost decontate până pe 19 octombrie.

La cotaţia din închiderea şedinţei de marţi a acţiunilor Fondul Proprietatea, pachetul de titluri are o valoare de 1,75 miliarde de lei, capitalizarea Fondului fiind de 8,8 miliarde de lei.

Drepturile de vot ale Elliott depăşesc deţinerea la FP întrucât Fondul deţine acţiuni proprii în urma programelor de răscumpărare, pentru care nu se exercită drept de vot.

Acţionarii Fondului Proprietatea au fost convocaţi la sfârşitul luniii octombrie pentru a decide dacă vor continua contractul de administrare cu Franklin Templeton, dar şi în privinţa acordării unui nou mandat, de doi ani, unei societăţi a Franklin Templeton din Luxemburg, în contextul alinierii la reglementările UE.

Dacă acţionarii nu aprobă continuarea administrării de către Franklin Templeton, trebuie să decidă încetarea mandatului şi a contractului.

Mandatul actual, de doi ani, expira la 30 septembrie 2016, dar din cauza implemementării directivei privind administrarea fondurilor de investiţii alternative, actualul mandat trebuie să se încheie mai devreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO