Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare acţionar al FP este acuzat de manipularea pieţei şi insider trading în Franţa

Paul Singer, miliardarul care conduce fondul american de hedging Elliott Management. Sursa foto: Worldeconomicforum

Paul Singer, miliardarul care conduce fondul american de hedging Elliott Management. Sursa foto: Worldeconomicforum

Autor: Roxana Pricop

08.04.2014, 00:04 813

Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare (AFM) din Franţa a acuzat divizia britanică a Elliott Management, fondul american de hedging condus de miliardarul Paul Singer, de insider trading şi manipularea pieţei în cazul investiţiei făcute în administratorul francez de autostrăzi APRR în anul 2010, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Ellliott Management, prin vehiculul de investiţii Elliott Associates, este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, cu o participaţie de 17% din acţiunile FP, suficientă ca fondul de hedging să-şi impună viziunea privind modul în care fondul va fi administrat în următorii ani.

Compania franceză Autoroutes Paris-Rhin-Rhône (APRR) este al patrulea cel mai mare administrator de autostrăzi din Europa, cu afaceri de 2 mld. euro în 2012.

Autoritatea de supraveghere din Franţa susţine că divizia britanică a fondului american de hedging ar fi vinovată de folosirea de informaţii privilegiate pentru a tranzacţiona acţiunile APRR, în acelaşi timp în care negocia vânzarea pachetului de acţiuni pe care îl deţinea către acţionarul majoritar. Reglementatorul francez a cerut judecătorilor să impună fondului Elliott o amendă de 40 de milioane de euro.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În iunie 2010, Elliott alături de un partener minoritar şi-au vândut pentru 850 de milioane de euro pachetul de 13% din acţiunile companiei către Eiffarie, acţionarul majoritar. Acest caz este extrem de sensibil pentru Elliott, scrie Financial Times, fond ce şi-a câştigat o reputaţie ca unul dintre cele mai agresive fonduri de hedging prin chemarea în instanţă a guvernelor ţărilor în curs de dezvoltare.

În cazul deschis de AMF, instanţa a audiat cum participaţia deţinută de Elliott a ajutat compania Eiffarie să ajungă la o deţinere de 95% şi astfel să facă o ofertă de preluare restului de acţionari. La audierea ce avut loc vineri la Paris, la care a participat Gordon Singer, fiul lui Paul Singer şi cel care conduce divizia britanică, AMF a declarat că Elliott a cumpărat în mod repetat acţiuni sub preţul de vânzare în perioada premergătoare la acordul cu Eiffarie. AMF a spus că Elliott a cumpărat aproape 430.000 de acţiuni APRR într-o perioadă în care deţinea informaţii privilegiate, fapt ce i-a permis să facă un profit de 2,7 milioane de euro.

Avocaţii lui Elliott au negat orice ilegalitate, argumentând că firma nu ar fi fost în posesia unor informaţii privilegiate cu privire la datele de care a fost acuzat de către AMF, şi au insistat că „zidul său chinezesc“ nu a fost încălcat. Faptul că fondul de hedging ştia de apropierea tranzacţiei „i-a dat lui Elliott Management un avantaj în plus faţă de restul investitorilor din piaţă“, potrivit AMF. Reglementatorul susţine că „zidul chinezesc“ care există în modul normal între diviziile de tranzacţionare şi cele de investiţii din cadrul unui grup financiar a fost abuzat în cazul Elliott.

Fondul de hedging a respins de asemenea acuzaţiile de manipulare a pieţei pentru a umfla preţul acţiunilor APRR în perioada de dinainte de vânzarea către Eiffarie. Un verdict în acest caz nu este aşteptat mai devreme de câteva săptămâni.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO