Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare broker din Moldova a inchis 60% din agentii

03.02.2009, 19:22 52

Estinvest Focsani, cea mai mare societate de intermediere financiara din zona Moldovei, a inchis in ultima luna 10 agentii si sucursale din noua orase, in conditiile in care volumele de tranzactionare de la Bursa au scazut foarte mult in ultimul an. In Bacau, Estinvest a inchis una dintre sucursale, in vreme ce o agentie a fost transformata in sucursala.

Societatea a reuntat de asemenea la serviciile a opt brokeri, in vreme ce alti doi brokeri au devenit agenti delegati ai societatii de intermediere. 
La sfarsitul anului trecut, Estinvest avea un numar de 25 de agentii si sucursale si 70 de brokeri, numarul acestora scazand in prezent la 16 agentii si 62 de brokeri, la care se adauga 29 de agenti delegati, care au contract de colaborare cu societatea de brokeraj.
Estinvest a mai inchis si la sfarsitul anului trecut 14 agentii, renuntand totodata la 10 agenti de servicii financiare. Inainte de a incepe restructurarea retelei de agentii si sucursale, numarul acestora se ridica la 39 in noiembrie 2008.
Anul trecut, societatea de brokeraj s-a aflat pe locul 13 in topul intermediarilor de la Bursa, cu o cota de piata de 2,53% si tranzactii totale in valoare de circa 446 mil. lei (121 mil. euro).
 In plus, societatea s-a aflat in 2008 pe locul trei in topul intermediarilor de pe piata derivatelor de la Sibiu, cu un numar de aproape 700.000 de contracte incheiate.
In comparatie, in 2007, tranzactiile totale incheiate de Estinvest s-au ridicat la 577,6 mil. lei, in crestere cu 34% fata de 2006, atunci cand valoarea acestora se ridica la 431 mil. lei.
In 2007, afacerile companiei s-au ridicat la 11,7 mil. lei, aproape dublu fata de anul precedent, in vreme ce profitul societatii s-a situat la 5,2 mil. lei, in crestere cu 63% fata de exercitiul din 2006.
"Inca se lucreaza la bilantul pe 2008 si nu pot sa spun exact la ce nivel se ridica afacerile si rezultatul companiei. In orice caz, acestea vor fi mai mici decat in 2007. Practic, ultimele doua luni ale anului trecut nu au fost deloc bune, octombrie fiind ultima luna in care s-a vandut puternic. La nivelul clientilor, au fost putini cei care si-au deschis conturi anul trecut", spune Vasile Epure, presedintele Estinvest.
El este de parere ca al doilea semestru din 2009 ar putea sa aduca o schimbare, insa nu isi pune sperantele in acest lucru.
"Si anul trecut spunea lumea ca o sa revina piata si toti s-au inselat. Nu ne facem sperante, pentru ca nu mai avem incredere in previziuni", spune Epure.
In luna ianuarie din acest an, Estinvest a realizat tranzactii in valoare de 10,1 milioane de lei (2,7 milioane de euro) la Bursa, cu o cota de piata de 1,68%, in vreme ce la Sibiu societatea a urcat pe primul loc, cu un numar de circa 31.700 de contracte incheiate, reprezentand o cota de piata de 30,3%.
Estinvest nu este singura societate de intermediere financiara care a inchis o parte din agentii si a realizat disponibilizari in acest an.
Carpatica Invest, cu sediul in Sibiu, a renuntat in aceasta luna la 14 brokeri, in vreme ce KBC Securities, cel mai mare broker de pe piata in 2008, cu o cota de piata de 11,1%, a disponibilizat patru brokeri. Casa de brokeraj Trend Bacau a inchis in ianuarie trei agentii din tara, in vreme ce Carpatica Invest a inchis doua agentii. La randul sau, KBC Securities a inchis doua agentii, din Constanta si Buzau.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO