Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare desant românesc la New York: bursa de la Bucureşti merge după banii fondurilor de investiţii de pe Wall Street

Este pentru prima dată când Bursa de Valori Bucureşti merge în roadshow la New York. Foto: Shutterstock

Este pentru prima dată când Bursa de Valori Bucureşti merge în roadshow la New York. Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

03.02.2014, 20:27 869

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Fondul Proprie­tatea (FP) şi Raiffeisen Bank încep miercuri un roadshow în Statele Unite pen­tru a prezenta programul de pri­vatizări al statului şi oportunităţile care există pe piaţa de capital de la Bucureşti în faţa investitorilor de pe Wall Street.

Organizat sub titulatura Romania Investor Days New York, evenimentul cu­prinde două zile de conferinţe, pre­zen­tări şi întâlniri unu la unu în ca­drul că­rora reprezentanţii fondurilor de in­ves­tiţii ame­ricane vor afla mai multe des­pre com­paniile listate pe bursa de la Bucu­reşti sau despre viitoarele listări ale statului.

În cadrul conferinţei din 5 februarie vor lua cuvântul Dragoş Andrei, con­silier al premierului Victor Ponta, Bog­dan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, Daniel Daianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Su­pra­veghere Financiară, Gabriel Dumi­traş­cu, şeful direcţiei de privatizare din ca­drul Departamentului pentru Ener­gie, Adrian Volintiru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Dan Manolescu, secretar de stat la Finanţe, şi Ionuţ Du­mi­tru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Din partea organizatorilor vor ţine prezentări James Stewart, vicepreşe­din­te pe trezorerie şi pieţe de capital la Raif­feisen Bank, Ludwik Sobolewski, CEO al BVB şi Lucian Anghel, preşe­din­tele consiliului de administraţie al BVB, şi Greg Konieczny, managerul Fon­dului Pro­prie­tatea. În cadrul sesiu­nii de întâl­niri programată pentru 6 fe­bruarie, in­vestitorii vor putea discuta cu şefii celor mai mari companii de pe bursà de la Bucureşti sau care urmează să fie listate pe bursă, precum OMV Petrom, BRD, Romgaz, Nuclearelec­tri­ca, Transgaz, Transelectrica, Hidroelec­tri­ca, Electrica şi Complexul Energetic Ol­tenia, care vor fi reprezentate de top management.

Desfăşurarea de forţe face ca acest eve­niment să fie cel mai mare organizat până în prezent de România la New York, miza fiind atragerea unor investiţii mai mari din partea fondurilor americane pe bursa de la Bucureşti.

În ultimii ani, Fondul Proprietatea a orga­nizat mai multe road show-uri în SUA, dar mai restrânse ca amploare, iar Minis­terul Finanţelor şi BNR au avut şi ele un road show în noiembrie 2011 pen­tru promovarea unei emisiuni de titluri de stat româneşti în dolari.

Interesul americanilor pentru Ro­mâ­nia a crescut în ultimii ani şi vizează în principal sectorul energetic. Investi­tori din SUA precum fondul de hedging Elliott şi banca americană Morgan Stanley controlează în prezent pachete mari de acţiuni la Fondul Proprietatea, care deţine active de 3,5 mld. euro în special în sectorul energetic. Grupul ame­rican Franklin Templeton adminis­trează Fondul Proprietatea, iar fostul ambasador al SUA în România Mark Gitenstein este membru în comitetul re­pre­zentan­ţilor de la Fondul Proprietatea.

Interesul tot mai mare se vede şi în participarea celor mai importante bănci de pe Wall Street la licitaţia pentru man­da­tul listării Hidroelectrica, unde au exis­tat cinci oferte din partea unor con­sorţii în care se regăseau Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, JP Morgan şi Deutsche Bank. Mandatul a fost câştigat de consorţiul format din Morgan Stanley şi Raiffeisen Capital & Invest­ment, firma de brokeraj a Raiffeisen Bank.

Goldman Sachs a intermediat anul trecut împreună cu BCR, Erste şi Raif­feisen listarea Romgaz pe bursele de la Bu­cureşti şi de la Londra, iar Citigroup este în consorţiu împreună cu Société Gé­nérale, BRD, Swiss Capital şi Raif­fei­sen Capital&Investment la listarea Electrica.

Cei mai activi investitori americani pe bursa de la Bucureşti sunt Franklin Templeton, prin divizia de fonduri dedicate pieţelor emergente condusă de Mark Mobius, şi fondul de hedging Elliott, condus de Paul Singer, unul dintre cei mai agresivi investitori de pe Wall Street. În ultimii ani, printre inves­titorii americani activi pe bursa locală au mai fost şi fonduri ale Morgan Stanley, Fidelity, Blackrock sau Eaton Vance, dar investiţiile lor sunt de ordinul câtor­va zeci de milioane de euro.

Sunt însă şi nume mari, precum Vanguard şi State Street, care nu inves­tesc pe piaţa locală. Una dintre cauze este faptul că bursa de la Bucureşti nu este o piaţă emergentă fiind clasificată drept piaţă de frontieră. Asta înseamnă că BVB are o lichiditate redusă şi numeroase bariere de intrare care o fac puţin atractivă pentru investitorii mari. Ţelul conducerii BVB este să facă bursa mai accesibilă şi să dobândească statutul de piaţă emer­gentă, ceea ce ar plasa-o pe radarele investitorilor mari şi ar creşte fluxul de investiţii. Pentru asta însă conducerea BVB şi toţi actorii implicaţi pe piaţa de capital trebuie să-i convingă în primul rând pe marii manageri de fonduri din lume că merită să investească aici.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO