Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond de investiţii de stat din lume are o felie de peste 100 de milioane de euro din listările româneşti. În ce a investit banii

Cel mai mare fond de investiţii de stat din lume are o...

Autor: Radu Bostan

21.03.2015, 13:31 1212

Fondul suveran al Norvegiei, printre cele mai mari din lume, cu active de 760 miliarde de euro, şi-a dublat anul trecut pariul pe România, ajungând la investiţii de 115 milioane de euro în nouă companii româneşti.

 
Principalele investiţii pe bursa de la Bucureşti ale fondului norvegian sunt acţiunile BRD SocGen, cu o valoare de 35,4 milioane de euro la finalul anului trecut. Fondul deţine 2,4% din capitalul băncii. Urmează acţiunile OMV Petrom cu o valoare de 20,8 milioane de euro în contul unei deţineri de 0,37% din capitalul companiei. Pe locul al treilea se situează acţiunile Transgaz, în valoare de 16,4 milioane de euro echivalente unei deţineri de 2,19% din capital.
 
Valoarea investiţiilor în acţiuni româneşti este redusă raportat la activele de peste 760 miliarde de euro ale fondului. Dar faptul că România a atras investiţii mai mari în ultimul an de la unul dintre cele mai mari fonduri suverane din lume arată că listările companiilor de stat din anii trecuţi au atras atenţia investitorilor internaţionali.
 
Fondul şi-a majorat investiţia pe majoritatea componentelor portofoliului său din România. Excepţie au făcut acţiunile Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Romgaz (SNG). Pachetul de acţiuni Romgaz cumpărat de fond la listarea companiei în 2013 a fost lichidat în totalitate în cursul anului trecut, arată raportul anual publicat de Norges Bank Investment Management, divizia băncii centrale norvegiene care administrează fondul suveran.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO