Burse - Fonduri mutuale

Cel mai mare fond închis a cumpărat acţiuni europene de 30 de milioane de lei

Cel mai mare fond închis a cumpărat acţiuni europene...

Autor: Roxana Pricop

09.04.2015, 00:03 368

Fondul de investiţii STK Emergent, cel mai mare fond închis listat la bursă, şi-a crescut expunerea pe acţiuni de la 3 milioane lei în februarie până la 33,4 milioane de lei la finalul lunii martie, achiziţionând acţiuni ale companiilor listate pe bursele europene.

Fondul dispune de active de 66 milioane de lei, din care jumătate sunt plasate în acţiuni la finalul lunii martie. În februarie, doar 4,6% din active erau plasate în acţiuni tranzacţionate pe bursa de la Bucureşti, mare parte din active fiind plasate în depozite bancare. Administratorul se aştepta la corecţii negative.

„În ultimele luni, petrolul, metalele industriale şi cele preţioase au înregistrat corecţii severe pe fondul unui trend susţinut de creştere a dolarului american. Considerăm că aceste evoluţii au creat oportunităţi de investiţii, astfel că am alocat o parte însemnată din resursele fondului pentru plasamente în acţiuni ale companiilor care activează în aceste domenii pentru a valorifica probabila inversare a trendurilor menţionate. Companiile în care fondul investeşte sunt listate pe bursele europene“, scrie Nicolae Pascu, managerul fondului în raportul lunar.

În martie, bursa de la Bucureşti a avut o evoluţie modestă (-1%), în timp ce bursele franceză şi germană au crescut cu până la 5%. În luna martie, STK Emergent a raportat o scădere de 2,2% a activului net unitar.

„Volatilitatea pe termen scurt coroborată cu efectul negativ al creşterii leului în raport cu lira sterlină au cauzat o uşoară scădere a valorii portofoliului tranzacţionabil în luna martie“, mai scrie managerul.

Fondul se tranzacţionează pe bursă la un preţ de 51,2 lei/titlu, oferind un discount de circa 50% faţă de activul net. STK Emergent are o capitalizare bursieră de 31,2 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO