Burse - Fonduri mutuale

Cel mai puternic avans pe bursă pentru Petrom din ultimii patru ani: peste 6% creştere

Cel mai puternic avans pe bursă pentru Petrom din...

Autor: Marius Oncu

17.04.2015, 19:09 1403

Cotaţia producătoruluiu de petrol şi gaze naturale a înregistrat cel mai recent o creştere mai mare pe 28 februarie 2011, când preţul a urcat cu 6,13%.

Titlurile OMV Petrom se aflau în urcare cu 3,8% pe finalul şedinţei de tranzacţionare, dar creşterea s-a accelerat până la 6,12% chiar înaintea perioadei de 10 minute de tranzacţionare la închidere de pe finalul şedinţei, în care preţul nu mai înregistrează variaţii.

La cotaţia de 0,4025 lei/acţiune, care reprezintă şi maximul şedinţei de vineri, au fost perfectate în ultimele 10 minute un număr ridicat de tranzacţii, inclusiv cu pachete mai mari de acţiuni. Un preţ mai ridicat pentru titlurile OMV Petrom a fost înregistrat cel mai recent pe 5 ianuarie, prima şedinţă bursieră din acest an, când cotaţia a tins pe parcursul zilei un maxim de 0,4077 lei/unitate.

"Am vazut destul de multă agitaţie pe acţiunile OMV Petrom. Creşterea preţului petrolului din ultima perioadă nu justifică această evoluţie. De asemenea, nici datele financiare prognozate de companie pentru anul acesta. Creşterea puternică ar putea fi legată de achiziţia de acţiuni OMV Petrom de către unii investitori mari. În următoarele şedinţe am putea asista la unele corecţii", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni OMV Petrom a fost cea mai ridicată din ultimele trei săptămâni, un rulaj mai ridicat fiind consemnat celmai recent pe 26 martie, când investitorii au transferat acţiuni de 8,3 milioane de lei.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au crescut cu 1,7%, după ce joi au avansat cu 1,1%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 44,1 milioane de lei (10 milioane de euro).

Bursa de la Bucureşti a marcat vineri a noua şedinţă consecutivă de evoluţie pozitivă, cu un avans de 8,3% pentru indicele BET şi 8,1% pentru BET Plus.

Titlurile Banca Transilvania au înregistrat cel mai ridicat rulaj din piaţă, de 11,77 milioane de lei, iar cotaţia a revenit la nivelul record de 2,5 lei/unitate înregistrat marţi.

BET NG, indicele sectorului energetic, a avansat cu 1,6%, susţinut de evoluţia OMV Petrom, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,4%.

Cotaţia Fondul Proprietatea (FP), compania cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai bursei, a urcat cu 0,9%, după tranzacţii de 9,3 milioane de lei.

Indicele BET BK a crescut cu 0,7%, iar BET XT cu 1,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de companii româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în scădere pe finalul şedinţei, cu un declin mai accentuat în rândul titlurilor din sectorul bancar, din cauza îngrijorării investitorilor privind negocierile dintre statul elen şi creditori. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 a scăzut cu 0,9%, CAC 40 (Paris) a coborât cu 1,6%, iar DAX (Frankfurt) cu 2,6%.

Bursele din Europa Centrală au scăzut în linie cu pieţele europene mari, cu un declin de 0,8% la Praga, 2,6% la Budapesta şi 1,6% la Varşovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO