Cele mai mari 10 creşteri de la bursă în acest an: Oil Terminal are 102%, Turbomecanica 60%

14 mar 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

De la începutul anului s-au derulat tranzacţii cu acţiuni OIL de 19 mil. lei, adică 92% din valoarea ultimelor 12 luni.

Acţiunile a 47 de companii din 86 cât numără segmentul prin­cipal al Bursei de Valori Bucu­reşti afişează creşteri de la în­ce­putul anului, iar dintre aces­tea 21 au creşteri de peste 10%, ceea ce a deter­mi­nat şi majorarea capitalizării bursiere cu 6,5%, adică 10 mld. lei, la aproximativ 158 mld. lei.

Cea mai mare creştere a preţului acţiunilor este afişată de Oil Terminal (OIL), operator portuar controlat de stat, respectiv 102%, echivalentul unei capitalizări bursiere de 111 milioane lei (24 milioane euro).

În primele două luni şi jumătate din 2017 s-au derulat tranzacţii cu titluri OIL în valoare de 19,2 milioane lei, adică 92% din valoarea tranzacţiilor din ultimele 12 luni.

O posibilă explicaţie pentru avansul acţiu­nilor OIL este memorandumul votat de gu­vernul Grindeanu prin care cere repre­zen­tanţi­lor în AGA la companiile de stat să solicite 90% din profit pentru dividende, ceea ce a îndreptat şi investitorii către aceste acţiuni. Oil Terminal a propus un dividend pe acţiune de 0,024 lei, ceea ce la preţul actual al unei acţiuni de 0,19 lei echivalează cu un randament de aproape 13%.

Pe locul al doilea este Turbomecanica (TBM), cu o creş­te­re a capitalizării bursiere în această perioadă de aproape 60%, până la 56,5 milioane lei, pe fondul realizării unor tranzacţii în valoare de 4,67 milioane lei.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2017

 

Cuvinte cheie:
bursa
, actiuni
, oil terminal
, turbomecanica
, tranzactii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide