Burse - Fonduri mutuale

Cele mai mari bănci din România au o profitabilitate a activelor de invidiat

Cele mai mari bănci din România au o profitabilitate a...

Autor: Dan Grigore Ivan

20.05.2016, 00:00 711

Anul trecut băncile româneşti au fost printre cele mai profitabile instituţii de acest gen din Europa, luând în calcul indi­catorul ROA (return on assets), ce măsoară profitabilitatea activelor administrate, reprezentând raportul dintre profitul net şi totalul activelor.

Banca Transilvania este în fruntea topului celor mai profitabile bănci din România. Profitul de 2,4 miliarde înregistrat de socie­tatea bancară este excepţional, fiind susţinut şi de includerea câştigului după achi­ziţia Volksbank România (1,65 miliarde lei). Activele administrate de Banca Transilvania au crescut cu 32% în 2015, ajun­gând la 47 miliarde lei. Practic, BT a realizat un profit de 5,1 lei la fiecare 100 lei active administrate, echivalentul unui ROA de 5,1%.

În comparaţie, înainte de tranzacţia cu Volksbank, profitul înregistrat de Banca Transilvania în 2014 a fost de 434 milioane lei, având în administrare active de 35 miliarde lei, rezultând un ROA de 1,24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO