Burse - Fonduri mutuale

Cele mai subevaluate acţiuni mari după P/E de la bursă: Banca Transilvania, SIF3 şi Compa Sibiu

Cele mai subevaluate acţiuni mari după P/E de la...

Autor: Liviu Popescu

25.01.2017, 00:07 3052

Banca Transilvania, SIF Transilvania şi Compa Sibiu sunt cei mai subevaluaţi emitenţi de talie medie şi mare după valoarea indicelui P/E, care se calculează ca raport între preţul pe acţiune şi profitul pe acţiune.

Banca Transilvania (TLV) are o valoare a indicelui P/E de 3,09, raportat la preţul unei acţiuni de 2,28 lei de pe 23 ianuarie, urmată de SIF 3 cu un P/E de 4, în timp ce Compa afişează o valoare a celui mai utilizat indicator de evaluare a companiilor de 5,3. ZF a folosit în analiza sa calculele analiştilor de la Prime Transaction.

Indicele P/E se calculează ca un raport între preţul unei acţiuni şi profitul pe acţiune înregistrat de emitent.

Profitul pe acţiune (numit şi earnings per share -EPS) se calculează ca raport între profiturile totale raportate de o firmă şi numărul total de acţiuni emise.

Profitul utilizat în calcul trebuie să fie pe o perioadă de un an. Indicele P/E exprimă durata de recuperare a unei investiţii într-o acţiune (preţul plătit pe acţiune) din profiturile obţinute de emitent (EPS).

La nivel teoretic, este indicat ca valoarea indicelui P/E să fie cât mai mică întrucât înseamnă că un investitor îşi re­cu­perează investiţia într-un interval de timp mult mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO