Burse - Fonduri mutuale

Cele mai valoroase companii de la bursele din Europa: Petrom, liderul din România, este „minuscul“ pe lângă giganţii europeni

Cele mai valoroase companii de la bursele din Europa:...

Autor: Dan Grigore Ivan

09.01.2018, 00:07 1788

Ziarul Financiar a analizat cele mai mari companii lis­tate din ţări precum Polonia, Cehia, Ungaria, dar şi din economii mai dezvoltate precum Ma­rea Britanie, Franţa, Ger­mania în ideea de a ob­serva dacă randa­men­tele livrate pe parcursul anu­lui 2017 de Petrom, Rom­gaz şi Banca Tran­sil­vania, cele mai valo­roa­se com­panii de la bur­sa românească, sunt com­parabile cu cele ale ţă­rilor menţionate mai sus şi pentru a observa sec­toarele de activitate ca­re au adus cele mai ridicate randamente.

Concluziile sunt că în fiecare caz a existat cel puţin o companie care a avut un randament de două cifre al preţului acţiunilor în 2017, cele mai mari au fost, în multe cazuri, şi cele mai perfor­mante, iar randamentul dividendelor şi-a spus cuvântul în România. De altfel în Cehia este listată o companie în top trei cele mai mari care a adus un randament de 106% pe parcursul anului 2017.

Evoluţiile prezentate de ZF nu ţin cont de dividendele plătite de com­paniile din profi­turile pe 2016.

În România Rom­gaz a avut o creştere a capita­lizării de 26%, iar dacă în cont se iau şi dividendele plătite de companie, atunci randa­mentul ar fi de 48%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO