Cele zece companii de pe bursă controlate de stat stau pe 11,66 mld. lei, din care spre buget s-ar îndrepta 8 mld. lei

13 sep 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

Companiile listate în care statul român este cel mai mare acţionar prezintă un potenţial de distribuire a dividendului de 11,66 mld. lei (2,53 mld. euro), con­form cal­cu­lelor Tradeville, în care s-au eliminat rezervele legale, cele din reevaluare şi alte componente care nu se pot dis­tribui potrivit datelor din rapoartele semestriale şi anuale.

La bugetul de stat s-ar putea îndrepta, în con­diţiile în care statul ar vrea, 8,09 mld. lei (1,75 mld. euro).

Dintre acestea, Nuclear­electrica (SNN), unde sta­tul deţine 82,49%, figurează cu un total rezultat reportat şi par­ţial rezerve de 3,93 mld. lei, către stat putând a se în­drepta teoretic în jur de 3,247 mld. lei, echivalentul a 40% din total. 

„Ceea ce se întâmplă în mo­mentul acesta pe aceste com­panii, în termeni financiari, se cheamă impredictibilitate eco­nomică. Îmi dau seama cum afectează companiile res­pective la nivelul cash-flow-ului deciziile politice. Te trezeşti în mijlocul anului că distribui dividende. Dacă companiile respective stau pe cash neutilizat, acolo este altă problemă, este o problemă de management“, spune Rareş Nilaş, con­sultant în domeniul pieţelor de capital. 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2017

 

Cuvinte cheie:
bursa
, companii
, stat
, buget
, bani
, cash
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide