Burse - Fonduri mutuale

Cemacon scoate la vânzare vechea platformă din Zalău pentru a-şi mai plăti din datoriile la BCR

Cemacon scoate la vânzare vechea platformă din Zalău...

Autor: Ioan Dornescu

07.10.2013, 21:03 1250

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj (CEON) vrea să vândă platforma pe care o deţine în centrul oraşului Zalău, care cu­prin­de vechea linie de producţie, închisă în 2011, şi un teren de 6 hectare, tranzacţii din care îşi propune să încaseze 7-8 milioane de euro.

„După inaugurarea fabricii noi din Recea (judeţul Sălaj), în septembrie 2010, am ajuns la o capacitate foarte ridicată, astfel că funcţionarea liniei vechi din Zalău, care avea şi costuri mai ridicate, nu se mai justifica. Fabrica veche, închisă în 2011, este amplasată în apropiere de centrul oraşului, pe o platformă de 6 hectare. Vânzarea acestor active este o idee pentru a mai uşura din povara creditelor“, a declarat Liviu Stoleru, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al producătorului de cărămizi.

Compania negociază cu BCR restruc­tu­rarea unui credit în valoare de 26-27 de milioane de euro la momentul accesării, utilizat pentru construcţia fabricii de cărămizi din Recea.

Stoleru a afirmat că sunt în derulare discuţii pentru vânzarea terenului, iar linia veche ar putea fi cedată unui investitor din afara României, existând o astfel de variantă în Orientul Mijlociu.

El a precizat că preţul de vânzare al celor două active va face obiectul negocierilor cu potenţialii cumpărători, iar terenul şi linia de producţie sunt evaluate la 3-4 milioane de euro, respectiv 4 milioane de euro.

În vederea derulării tranzacţiilor, acţionarii producătorului de cărămizi vor analiza într-o adunare programată la finele acestei luni înfiinţarea firmei Cemacon Real Estate, care va avea ca obiect de activitate cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii.

Compania a înregistrat în primele şapte luni ale acestui an un avans al vânzărilor de 40% în valoare şi 36% în volum şi estimează că va încheia 2013 cu afaceri de 50 milioane de lei, mai mari cu 40% faţă de 2012.

Vânzările companiei sunt derulate în principal printr-o reţea de 150 de parteneri la nivel naţional, ponderea cea mai ridicată a livrărilor fiind în Transilvania. Cemacon vinde şi direct către proiecte şi a deschis în acest an trei centre proprii de distribuţie, la Timişoara, Suceava şi Bacău. În plus, producătorul de cărămizi este interesat şi de exporturi, tatonând în acest sens piaţa din Ucraina.

Cei mai mari acţionari ai Cemacon sunt fon­dul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, înre­gistrat în Luxemburg şi administrat de com­pania finlandeză KJK Capital Mana­ge­ment (29,1%), firma de brokeraj Broker Cluj-Na­poca (13%), iar şeful Casei de Insolvenţă Transil­vania, Andrei Cionca, deţine împreună cu alte persoane şi firme un pachet repre­zen­tând 21,8% din acţiuni, potrivit celor mai re­cente date disponibile. SIF Muntenia are de asemenea 5% din acţiuni. Acţiunile Cemacon Cluj-Napoca sunt lis­ta­te la Bursa de Valori Bucureşti. Preţul ac­ţiu­nilor s-a dublat în ultimul an, compania fiind eva­luată în prezent pe bursă la 10,4 mil. lei (2,3 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO