Burse - Fonduri mutuale

Ceramica a amanat o investitie de 20 mil. euro din lipsa de finantare

Ceramica a amanat o investitie de 20 mil. euro din lipsa de finantare
20.01.2009, 17:51 35

Conducerea producatorului de blocuri ceramice Ceramica Iasi (CERE), controlat de fondul Advent, a decis sa puna in stand-by investitia pentru materiale de zidarie in valoare de 20 mil. euro pe fondul crizei internationale care a afectat cererea de pe piata si a creat dificultati in atragerea resurselor necesare acesteia.

"Initial, cheltuielile de investitii erau programate la 46 mil. euro, dar din cauza crizei o investitie in materiale de zidarie de 20 mil. euro a fost amanata. Asteptam sa vedem cum evolueaza piata. Investitia urma sa fie acoperita integral din credite si bancile nu-ti mai dau finantare atat de usor in aceasta perioada, sau iti dau la niste conditii total defavorabile", explica Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.
Decizia de realizare a investitiei fusese luata in luna martie a anului trecut, cand piata de caramizi se bucura de o cerere sustinuta.
In a doua parte a anului insa, pe fondul crizei de lichiditati la nivel international si al suspendarii unor proiecte imobiliare importante, piata materialelor de constructii a cazut, si a avut de suferit accentuat spre finalul lui 2008.
Directorul Ceramica spune ca scaderea cererii pe piata este mai mult o problema ce tine de conditiile restrictive la creditare, el considerand ca nevoia pentru constructii exista in continuare.
"Cerere latenta exista. E doar o sincopa care tine de finantare si lipsa de lichiditati. Cantitatea produsa anul acesta va fi mai mare decat anul trecut. Cu cat nu pot spune exact. Va depinde foarte mult si de modul cum populatia va avea acces la finantare, de actiunile care se vor dezvolta la nivelul bancilor in urmatoarea perioada dupa lejeritatea la creditare data de BNR. Vom vedea atunci cat de dispuse sunt bancile sa acorde credite", spune Iulian Mangalagiu.
Vanzarile Ceramica ar urma sa fie sustinute anul viitor de noile capacitati de productie, programate a fi finalizate in primavara si care fac parte dintr-un program de investitii mai amplu, in valoare de 29 mil. euro pentru perioda 2008-2009.
Jumatate din aceasta suma este asigurata din resurse proprii, atrase prin majorarea de capital derulata de companie in 2007, in valoare de 15 mil. euro, iar restul din credite.
Dupa primele 11 luni din 2008, afacerile Ceramica Iasi erau de 54,5 mil. lei (14,9 mil. euro), cu 1% peste bugetul aferent perioadei si cu 13% mai mari decat cele realizate in 2007. Profitul brut al companiei este cu 2% sub buget si s-a ridicat la 11,2 mil. lei. Profitul net din primele 11 luni ale anului trecut este cu 22% mai mic decat cel realizat in 2007.
Castigul din dobanzi obtinut anul trecut de Ceramica a compensat aproape integral reducerea profitului din activitatea curenta care a fost cauzata de cresterea costurilor cu materiile prime si energie in conditiile reducerii preturilor la caramizi.
"Vor scadea cu siguranta marjele de profit pentru ca preturile la caramizi au scazut cu 17-18% in ultimul an. Nu stiu daca preturile vor continua sa coboare si anul acesta pentru ca deja s-au atins pragurile de jos ale suportabilitatii", considera Mangalagiu.
Unii actionari minoritari ai companiei au dorit ca in urmatoarea Adunare Generala sa fie analizata oportunitatea realizarii unor cheltuieli privind prestatiile externe realizate de Ceramica.
"E greu sa compari datele din 2007 cand compania vindea la poarta fabricii cu cele de anul trecut cand s-a ajuns la o normalitate privind cheltuielile. In prima parte a anului a fost o crestere fulminanta a pietei si s-au realizat niste cheltuieli pentru ca mai apoi aceasta sa cada, prinzandu-ne cu niste cheltuieli in plus", explica Iulian Mangalagiu.
Actiunile Ceramica Iasi au pierdut ieri 10%, inchizand la 1,05 lei. Capitalizarea companiei a coborat astfel la 31 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO