Burse - Fonduri mutuale

Cercel va atrage investitori de pe bursă pentru Concefa

Cercel va atrage investitori de pe bursă pentru Concefa

Autor: Adrian Cojocar

02.03.2011, 23:54 150

În ultimele două zile s-au scos la licitaţie lucrări lacoridorul IV pan-european în valoare de peste 1,4 mld. euro întinsepe doi ani, iar pe segmentul de căi ferate şi poduri şi tuneleexistă de asemenea proiecte în valoare cumulată de peste 600 mil.euro, despre care Cercel spune că Ministerul Transporturilor s-amobilizat să le pună în practică în acest an.

Proiectele sunt finanţate în proporţie de 85% cu fondurieuropene, iar conducerea Concefa spune că statul câştigă bani dinaceste licitaţii, în condiţiile în care estimează că se întorc labuget prin taxe şi impozite între 60% şi 70% din valoarealucrărilor de infrastructură.

"Suntem aici la Bursă pentru că, întâmplător, astăzi (ieri -n.r.) este ziua 0 pentru o explozie în domeniul infrastructuriiromâneşti şi vrem să profităm de aceasta printr-o finanţareadecvată. Prezenţa noastră la Bursă dorim să fie clopoţelul careanunţă o nouă creştere a sectorului de construcţii din România. Înultimii ani cu toţii am aşteptat investiţiile din infrastructură şianul acesta vor începe de o manieră mult mai amplă şi de oanvergură pe care zic eu n-am mai văzut-o până acum în domeniulinfrastructurii. Lucrările din acest an vor angrena întreaga piaţăde construcţii şi mă aştept să creeze peste 50.000 de locuri demuncă", a declarat Horaţiu Cercel, proprietarul Concefa Sibiu.

Cercel este unul dintre cei mai tineri milionari de pe Bursă, la39 de ani el deţinând 70% din Concefa, evaluată pe piaţă la 19 mil.euro şi deţine totodată 50% din firma Real Construct, dezvoltatorulcomplexului rezidenţial Carpatina, în care s-au investit 12 mil.euro. Pe maximele Bursei din vara anului 2007 Concefa avea ocapitalizare de 115 mil. euro.

"Sunt optimist pentru că văd că lucrurile se mişcă de când avenit Anca Boagiu la conducerea Ministerului Transportului. Înaceastă primăvară a fost lansat un program european de reabilitarea staţiilor de cale ferată în valoare de 160 milioane de euro şinoi suntem unul dintre cei cinci supravieţuitori ai acestui segmentde activitate. Ne putem califica pentru toate tipurile de lucrăride cale ferată scoase la licitaţie", a mai spus Cercel.

Pentru acest an conducerea Concefa prognozează o creştere aafacerilor la nivel consolidat de peste două ori, de la 140 demilioane de lei anul trecut (33 mil. euro) la 300 de milioane delei în acest an. Anul trecut Concefa Sibiu a înregistrat pe dateneconsolidate un avans de 35,7% a cifrei de afaceri, până la 110,5mil. lei (26,2 mil. euro), şi un profit net asemănător cu cel din2009, de 4,5 mil. lei (1,1 mil. euro).

Firma Concefa SA, care s-a listat ieri pe Bursă, deţineparticipaţii de control la aproape toate companiile din grup, iarproprietarul companiei spune că va continua să consolideze pe firmăşi restul de companii din grup, aceasta fiind una dintre cerinţeleexprese ale fondurilor care vor să intre în acţionariatulConcefa.

"Dacă anul trecut am avut discuţii cu un singur investitorstrăin, de la începutul anului au fost deja trei sau patru.Fondurile de pensii în special nu puteau să achiziţioneze acţiuniConcefa înainte de listare", a precizat Horaţiu Cercel.

El consideră că firma Tunele SA, pe care a consolidat-o anultrecut la societatea Concefa listată pe Bursă, are cel mai marepotenţial de dezvoltare în următorii ani ca urmare a demarării unorproiecte europene în 2011 în valoare de 250 mil. euro şi a faptuluică este singurul constructor de tunele din România. Firma este înnegocieri pentru lucrări de antrepriză şi la metroul Bucureşti. "Amdeschis mai multe sucursale în ţară pentru a preîntâmpina anumitedependenţe de unele autorităţi locale dintr-o zonă sau alta şi amregionalizat activitatea noastră în Cluj-Napoca, Braşov şi Vâlceape lângă Sibiu. Obiectivul meu este de a deveni cea mai marecompanie de construcţii din Ardeal", a declarat Cercel.

Omul de afaceri spune că nu se aşteaptă la o creştere pesegmentul rezidenţial anul acesta, dar vede un boom în domeniulinfrastructurii între 2011 şi 2014 asemănător celui imobiliardintre 2006 şi 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO