Burse - Fonduri mutuale

Certinvest, cel mai mare manager independent de fonduri mutuale, vrea să cumpere AXA Asigurări

Eugen Voicu, fondatorul şi acţionarul majoritar cu 91,5% din capitalul Certinvest: 

Strategia noastră pe următorii trei ani vizează extinderea pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private.

Eugen Voicu, fondatorul şi acţionarul majoritar cu 91,5% din capitalul Certinvest: Strategia noastră pe următorii trei ani vizează extinderea pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private.

Autor: Roxana Pricop

08.12.2014, 00:09 2511

Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri mutuale, vrea să cumpere AXA Asigurări, subsidiara locală a gigantului francez AXA, potrivit unor surse din piaţă, după ce tranzacţia de preluare de către Astra Asigurări a căzut din cauza problemelor Astra. AXA Asigurări a încheiat anul 2013 cu prime subscrise de 34 milioane de lei şi active de 151 milioane de lei.

Societatea de administrare a investiţiilor Certinvest, cu active în gestiune de 250 milioane de lei, ar fi depus documentaţia necesară la Autoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciară pentru a prelua AXA Asigurări, potrivit unor surse din piaţă. Dacă tranzacţia va primi avizul autorităţii, Certinvest va deveni astfel primul manager de fonduri care se extinde pe piaţa asigurărilor, sector dominat de grupuri financiare străine.

Mişcarea ar fi cu atât mai surprinzătoare cu cât Certinvest a fost cumpărat în 2007 de grupul britanic de asigurări Aviva şi a funcţionat timp de trei ani, până în 2010, sub aripa Aviva. În 2010, Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, şi-a răscumpărat societatea de la Aviva, care s-a retras de pe piaţa locală, şi a devenit principalul acţionar cu 95% din capitalul societăţii de administrare.

AXA Asigurări a încheiat anul 2013 cu prime subscrise de 34 de milioane de lei şi active de 151 milioane de lei. Francezii de la AXA intenţionau să iasă de pe piaţa locală deşi sunt prezenţi de numai patru ani şi chiar au ajuns la un acord de vânzare cu Astra, compania deţinută de omul de afaceri Dan Adamescu. Tranzacţia a fost însă anulată din cauza pro­blemelor Astra, aflată în prezent în adminis­tra­re specială. 

Contactat de Ziarul Financiar, Eugen Voicu, fondatorul şi acţionarul majoritar cu 91,5% din capitalul societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest,  nu a dorit să comenteze informaţia că ar fi interesat de preluarea companiei de asigurări. Reprezentanţii AXA nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Întrebat dacă este interesat de extinderea pe piaţa de asigurări, fondatorul Certinvest a răspuns: „Strategia noastră pe următorii trei ani vizează extinderea pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private.“

Societate ar purta discuţii şi pentru achiziţia unui fond de pensii private, potrivit aceloraşi surse. Timp de trei ani, din 2007 până în 2010, când societatea de administrare a făcut parte din grupul britanic Aviva, managerii Certinvest s-au implicat în businessurile de administrare de pensii şi de asigurări ale Aviva. În septembrie 2012, fondul de pensii private Viva, administrat de Aviva Pensii, a fost vândut către Alico. Acum fondul de pensii private obligatorii administrat de Alico este al treilea cel mai mare fond de profil, cu active de 2,5 miliarde de lei. În acelaşi an, Aviva şi-a vândut şi divizia de asigurări de viaţă către MetLife. Certinvest a încheiat anul 2013 cu venituri totale de 5,5 milioane de lei, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, şi cu un profit net de 270.000 de lei, dublu faţă de anul 2012.

AXA a intrat pe piaţa locală în 2010 după ce a cumpărat divizia de viaţă a Omniasig, asigurător pentru care a plătit sub 10 mil. euro. Francezii au investit, în total, circa 40 mil. euro în promovarea şi dezvoltarea reţelei de distribuţie şi aveau iniţial planuri mari şi intenţionau să urce între primii cinci asigurători de viaţă într-un interval de trei ani, dar nu au reuşit să-şi facă loc pe piaţă, ajungând la un total de numai 40.0

 

00 de clienţi. Compania de asigurări a încheiat anul 2013 cu pierderi de 46 milioane de lei, faţă de pierderi de 44 milioane de lei în anul precedent. Din anul 2010, când Certinvest a reintrat pe mâinile fondatorului, activele totale aflate în administrare au crescut de 2,6 ori, până la 250 milioane de lei, în principal graţie evoluţiei segmentului fondurilor închise şi a conturilor individuale de investiţii.

Din 2010, managerul a mutat miza dinspre produsele de masă, aşa cum sunt fondurile mutuale- segment dominat azi de bănci-, înspre nişa produselor destinate investitorilor cu disponibilităţi financiare ridicate, aşa cum sunt fondurile închise de investiţii şi conturile individuale. Certinvest a lansat primul fond de artă - Certinvest Artă Românească, care a strâns 2 milioane de euro de la investitori. Fondul deţine în portofoliu tablouri ale pictorilor Nicolae Tonitza şi Nicolae Gri­go­rescu. Societatea administrează şi un fond cu plasamente în proiecte de energie regenerabilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO