Burse - Fonduri mutuale

Certinvest lansează primul fond de investiţii în artă. Investiţia minimă este de 5.000 de euro

Certinvest lansează primul fond de investiţii în artă. Investiţia minimă este de 5.000 de euro

Autor: Roxana Pricop

23.03.2011, 23:54 431

Certinvest, cel mai mare administrator independent de active,îşi propune să strângă 5 milioane de euro de la investitorii bogaţipentru primul fond de investiţii în artă din România, mizând pe unrandament anual de peste 15%, calculat în euro.

Fondul este în curs de autorizare la Comisia Naţională aValorilor Mobiliare (CNVM) şi urmează să fie lansat peste douăsăptămâni. El va funcţiona ca un instrument închis de investiţiicare va controla două societăţi care vor face achiziţiile operelorde artă.

Decizia de investire, sau altfel spus selecţia operelor de artă,aparţine managerilor Certinvest, care se vor consulta cu experţi şievaluatori. Investiţia minimă în fond va fi de 5.000 de euro,produsul adresându-se în special investitorilor bogaţi, careurmăresc o diversificare a plasamentelor.

După primul an de funcţionare, fondul va începe valorificareaoperelor de artă din portofoliu, randamentul sau depreciereafondului provenind din creşterea sau scăderea preţului operelor deartă.

"Fondul îşi propune să profite de oportunitatea apărută în piaţăprin care Muzeul Naţional de Artă al României va retroceda un numărimportant de opere de artă, iar mulţi dintre moştenitoriiproprietarilor sunt dispuşi să vândă operele.

Vrem să atragem cinci milioane de euro de la investitori şicredem că fondul va depăşi un randament de 15% pe an", a spus EugenVoicu, preşe­dintele societăţii de administrare a investiţiilorCertinvest, cu active nete în gestiune de peste 104 mil. lei.

El a adăugat că acest fond poate fi un instrument dediversificare pentru clienţii de private banking.

"Dacă investitorii vor dori, vor putea lua acasă operele de artăcontra unei anumite sume de bani sau pot deveni proprietariiacestora atunci când fondul le scoate la vânzare", a continuatpreşedintele Certinvest.

Fondul va investi doar în opere de artă românească, circa 40%din portofoliu fiind alocat colec­ţiei de patrimoniu provenită dinretrocedare, 25% din active urmând a fi investite în artăromânească de patriomoniu, dar şi opere de avangardă şi de artăcontemporană. Aceste opere vor fi achiziţionate fie direct de lacolecţionari, fie prin intermediul caselor de licitaţii.

Investiţiile în operele de artă, denumite şi "active nobile",sunt puţin cunoscute în România, având în vedere şi că piaţaobiectelor de artă este încă la început, iar cei mai mulţi dintrecolecţionarii români privesc în artă potenţialul estetic şi maipuţin potenţialul de câştig.

Arta ca investiţie prezintă avantajele că are un grad scăzut decorelaţie cu alte active financiare, supravieţu­ieşte şi chiaraduce randamente în perioade de criză sau de recesiune economică.Cel mai adesea, investiţia în obiecte de artă este percepută deinvestitori drept cea mai sigură pe timp de criză pentru că arevaloare intrinsecă, spre deosebire de acţiuni sau alte instrumentefinanciare.

Piaţa obiectelor de artă este însă puţin lichidă, opacă şinereglementată. Gradul ridicat de impredictibilitate al valoriiartei face ca investiţia să fie expusă unor riscuri ridicate.

"Apariţia fondurilor de investiţii în artă a avut loc ca urmarea eşecului portofoliilor tradiţionale de a ţine piept inflaţiei.Rezerva de obiecte de colecţie este în mod clar finită şi unelepiese demonstrează creşteri progresive dramatice", a spus ManuelaPlăpcianu, directorul executiv al casei de licitaţii Art­Mark.

Potrivit ArtMark, piaţa de artă din România a înregistrat anultrecut o creştere de 124%, până la o valoare estimată de 7 mil.euro. În România sunt activi circa 200 de investitori în artă.

Oficialul casei de licitaţii estimează că în acest an piaţa seva situa între 10 şi 15 milioane de euro. Randamentul mediu anualal indexului pieţei româneşti de artă calculat de Art­Mark a fostde 30,5% în 2009, iar în 2010 a crescut până la 37%. În 2009,principalul indice al Bursei a crescut cu 61%, iar în 2010 cu12,3%.

Pentru următorii ani, Plăpcianu estimează un randament mediuanual de 30-35% pentru indexul operelor de artă.

Max Herman Maxy, pictor de avangardă, este cel mai profitabilpictor român cu un randament mediu anual de 138% în ultimii zeceani, printre cei mai profitabili în ultimii 15 ani numărându-se IonŢuculescu, pictor expresionist, cu un plus de 42% şi Octav Băncilă,pictor realist, cu un randament mediu anual de 41,48%, potrivitcasei de licitaţii ArtMark.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO