Burse - Fonduri mutuale

Ceuca, Broker Cluj: Exista panica la cumparare printre investitori acum

Ceuca, Broker Cluj: Exista panica la cumparare printre investitori acum
08.04.2009, 18:07 23

Piata locala a inregistrat ieri o alta sedinta extrem de volatila, astfel ca dupa ce Bursa a deschis si evoluat in prima parte a zilei pe minus, a recuperat puternic pe finalul sedintei, iar la inchidere, indicele BET-FI, al societatilor financiare, consemna un avans de 6,3% fata de referinta.

Brokerii sunt de parere ca asistam in continuare la un moment prielnic pentru piata locala de captial, la o crestere a entuziasmului si optimismului in piata, precum si la aparitia unei panici la cumparare.
"Daca in februaire vorbeam despre o panica extrema a investitorilor la vanzare, cand piata evolua din inertie la stirile negative care veneau de afara, acum asistam cred la o panica a investitorilor la cumparare. Nu cred ca s-au schimbat multe la nivel macroeconomic, dar investitorii sunt mai atenti acum la stirile pozitive decat la cele negative", a apreciat Adrian Ceuca, directorul adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj.
Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, a consemnat ieri un avans de 3,3%, pe fondul evolutiilor pozitive ale societatilor bancare BRD si Banca Transilvania.
Titlurile celor doua banci au urcat cu 3,9% si respectiv 3,1% pana la pretul de 6,7 lei/actiune si respectiv 0,995 lei/actiune.
La categoria societatilor financiare, cel mai mare avas l-au inregistat actiunile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 8,2%, urmate in top de cresterea SIF Banat-Crisana (SIF1), de 7,9% si SIF Oltenia (SIF5), de 7,4%.
"Vedem tranzactii pe o lichiditate foarte mare, iar acest lucru este bun pentru piata de capital. Permite intrarea la cumparare a tot felul de investitori, si daca apreciem volumul mare de tranzactionare, nu este exclus ca in piata sa intre si investitori institutionali straini", a adaugat Ceuca.
Rulajul pietei s-a ridicat in sedinta de ieri la aproape 27 mil. lei (6,4 mil. euro), in vreme ce volumul de tranzactionare a depasit 117 milioane de titluri.
Printre cele mai tranzactionate actiuni s-au numarat titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), care au inregistrat aprecieri de 4,2% si respectiv 1,9%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu 2,5% si respectiv 1,3%, pana la nivelul de 10,1 lei/actiune si respectiv 124 lei/titlu. Evolutiile pozitive ale companiilor energetice au urcat indicele de profil BET-NG cu 3,1%, pana la nivelul de 374,6 puncte.
"Este interesant de observat ca piata evolueaza la fel cum o facea in toamna anului trecut. Atunci daca dupa 4-5 sedinte consecutive de scaderi pronuntate urmau doua zile de aprecieri, acum vedem o situatie inversa, cand dupa cresteri consecutive de 4%-5% timp de cateva zile asistam la o corectie a pietei", a continuat Ceuca.
Companiile din sectorul contructiilor au inregistrat printre cele mai mari aprecieri din sedinta de ieri, prima pozitie in top fiind ocupata de Condmag Brasov (COMI), cu o crestere de 15%, maximul permis intr-o sedinta.
Aprecieri asemanatoare au inregistrat si actiunile Dafora Medias (DAFR) si Turbomecanica (TBM), care au urcat cu 14,9% fiecare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO