Burse - Fonduri mutuale

Ceuca, Broker Cluj: Investitorii parca au inceput sa acumuleze

Ceuca, Broker Cluj: Investitorii parca au inceput sa acumuleze
09.11.2008, 18:21 33

Bursa a inchis saptamana cu noi aprecieri, continuand astfel revenirile din ultimele doua saptamani. Indicele celor mai lichide zece societati din piata, BET, a crescut vineri cu 2,1%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat la randul sau cu 2,6%.

Cele mai importante cresteri au fost inregistrate din nou de catre societatile de investitii financiare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu aproape 7,1% vineri. De altfel, de la inceputul saptamanii, indicele SIF-urilor a sarit cu circa 28,6%, in vreme ce in ultimele doua saptamani acesta a avansat cu 42%. BET-C a avansat saptamana trecuta cu aproape 10%, in vreme ce BET a crescut cu 10,6%.
"Saptamana trecuta a parut ca presiunea la vanzare scade, aparand in acest timp tot mai multe ordine de cumparare. Deja nu se mai iese din piata, ci investitorii au inceput sa acumuleze. Cu toate acestea nu putem fi optimisti daca luam in considerare situatia economico-financiara a pietelor externe. In plus, analistii spun ca vom incepe sa simtim si noi din ce in ce mai puternic criza financiara", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El este totusi de parere ca am putea sa asistam in continuare la noi aprecieri pe piata de capital romaneasca, in conditiile in care rezultatele financiare la noua luni vor continua sa fie bune.
"Deja s-a vazut in ultimele sedinte efectul rezultatelor financiare, o parte din emitenti inregistrand aprecieri mai importante. Cu toate acestea este greu de spus ce se va intampla in continuare, in ultimele doua luni ale anului. Nu putem sa fim nici optimisti, nici pe-simisti, deoarece probabil vom avea parte de stiri negative si in Romania. Putem spera insa la o consolidare a pietei de capital", spune Ceuca.
Lichiditatea de la Bursa a inregistrat vineri un nivel de 7 milioane de euro (26 milioane de lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de 0,4 milioane de euro (1,5 milioane de lei).
Cea mai lichida societate din piata a fost vineri Petrom (SNP), cu un rulaj de 1,5 milioane de euro (5,5 milioane de lei), realizat pe fondul unui volum de 26,5 milioane de actiuni.
In plus, grupul SIF-urilor a atras vineri circa 3,4 milioane de euro (12,8 milioane de lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor din piata. Cel mai lichid SIF a fost vineri SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de aproape 0,8 milioane de euro (3 milioane de lei).
Printre cele mai cautate actiuni din piata s-au aflat vineri si titlurile BRD SocGen (BRD), cu un rulaj de 0,7 milioane de euro (2,7 milioane de lei).
Pe plan international, pretul petrolului a crescut vineri cu peste un dolar, depasind pragul de 62 dolari pe baril, datorita deprecierii dolarului. Acesta a revenit astfel de la minimul ultimelor 20 de luni, atins joi din cauza temerilor privind scaderea cererii de energie ca urmare a recesiunii globale.
Bursele din Europa au avansat si ele vineri, oferind in continuare incredere si pietei de la Bucuresti. Astfel, indicele francez CAC-40 a avansat cu 2,4%, indicele german DAX cu 2,6%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie a avansat cu aproape 2,2%. In Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) a crescut in sedinta trecuta cu aproape 2,9%.
Pe piata derivatelor de la Sibiu lichiditatea s-a mentinut la un nivel foarte scazut vineri, aceasta ridicandu-se la 0,6 milioane de euro (2,5 milioane de lei), realizata pe fondul unui numar de circa 13.000 de contracte.
Cele mai multe contracte, circa 12.200, s-au incheiat pe scadenta decembrie 2008, in vreme ce pe martie 2009 s-au incheiat circa 500 de contracte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO