Burse - Fonduri mutuale

Ceuca, Broker Cluj: Ma astept la o pauza din cresteri

Ceuca, Broker Cluj: Ma astept la o pauza din cresteri
18.03.2009, 18:43 20

Bursa a incheiat ieri raliul de crestere din ultimele sase sedinte printr-o scadere, cu indicele BET-FI in coborare cu 1,4%, cea mai mare pierdere din piata la nivelul indicatorilor. Indicele BET al celor mai lichide 10 companii a inchis cu putin peste zero, la pragul de 2.100 de puncte.

Brokerii apreciaza ca ultimele doua saptamani de crestere bursiera au venit pe fondul unui context favorabil atat international, cat si intern, dar cresterile ar putea lua sfarsit urmate de o consolidare la actualele paliere de pret.
"Ultimele doua saptamani de cresteri au venit pe fondul unor vesti mai bune din piata cu privire la viitorul economiei americane. Au fost aprobate planurile de salvare ale economiei, iar unele ajutoare au fost majorate. Acest lucru a dus la o crestere a entuziasmului investitorilor, care s-a resimtit si in cresterile bursiere din Europa si Asia. La noi, avansul puternic pe SIF-uri a fost dat cu siguranta de anuntul CNVM de modificare a modului in care sunt raportate profiturile societatii. Ma astept insa la o pauza a acestor aprecieri si la conturarea unui trend in piata si la o posibila consolidare", a declarat Adrian Ceuca, directorul adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj.
In ultimele sase sedinte, piata de la Bucuresti a avansat cu 10,1%, in vreme ce aprecierea de la inceputul anului si pana in prezent se ridica la 12,4%.
Societatile bancare au inregistrat unele dintre cele mai bune evolutii in sedinta de ieri, titlurile BRD si cele ale Bancii Transilvania (TLV) consemnand cresteri de 2,8% si respectiv 1%.
"La societatile bancare sunt asteptate dividendele care ar putea atrage un numar semnificativ de investitori in piata", a apreciat Ceuca.
Compania farmaceutica Zentiva (SCD) a marcat cea mai mare crestere din piata, de 14,8%, aproape de variatia maxima admisa intra-day, pretul actiunilor urcand pana la 0,435 lei/actiune.
In sectorul energetic, principalele companii au inregistrat pierderi in sedinta de ieri, cea mai mare corectie fiind marcata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au coborat cu 1,8%.
In top au urmat actiunile Petrom, cu un declin de 1,4%. Societatile de transport de energie, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), au reusit sa inchida pozitiv sedinta de ieri, titlurile companiei de transport de energie electrica inchizand in stationare, la pretul de 9,1 lei/actiune, iar cele ale companiei nationale de transport de gaze naturale au urcat cu 0,4%, pana la pretul de 114 lei/actiune.
Indicele de profil BET-NG a fost tras in jos de evolutiile companiilor petroliere, astfel ca a inchis in coborare cu 0,5%, sub pragul de 330 de puncte
"Datele din pacate se prezinta in continuare negative si putem vorbi de o neconcordanta intre ce se spune despre piata si cum evolueaza aceasta. Sper insa la o consolidare a pietei odata ce societatile financiare depasesc 10.000 de puncte", a adaugat Ceuca.
Dintre societatile financiare, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au marcat cea mai scadere din piata, de 2,6%, in vreme ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 2,5% fata de referinta. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au reusit sa inchida in stationare, la pretul de 0,4 lei/actiune, iar actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost singurele care au marcat o apreciere in piata la categoria SIF-uri, de 0,4%.
Pietele externe au marcat scaderi ceva mai pronuntate decat piata locala, cea mai mare corectie fiind inregistrata de indicele britanic FTSE, care cobora spre inchidere cu 1,9%. Indicatorul francez CAC 40 cobora cu 1,3%, in vreme ce indicele economic german, DAX, pierdea 0,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO