Burse - Fonduri mutuale

Ceuca, Broker Cluj: Saptamana viitoare am putea trece iar pe scadere

Ceuca, Broker Cluj: Saptamana viitoare am putea trece iar pe scadere
25.02.2009, 19:36 38

Bursa a inchis in scadere usoara, de 0,6% la nivelul indicelui BET, pe fondul corectiei puternice a titlurilor Petrom, odata cu publicarea rezultatelor. Societatile financiare au reusit sa se pastreze in urcare dupa scaderile importante din ultima saptamana.
"Evolutiile din februarie incep sa semene cu modul in care a evoluat Bursa in octombrie anul trecut, cand dupa cateva sedinte de scaderi puternice urmau doua trei sedinte de revenire si tot asa. Piata a ramas fara repere si daca se pastreaza tiparul de anul trecut, in urmatoare doua sedinte vom vedea ceva aprecieri, timide insa, iar la inceputul saptamanii viitoare, este posibil sa revenim din nou pe scadere", a apreciat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
La categoria SIF-uri cea mai mare apreciere din sedinta de ieri au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania (SIF3), de 4,7%, urcand astfel la pretul de 0,2 lei/actiune.
Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat aprecieri de 2,7% fiecare, atingand pretul de 0,37 lei/actiune si respectiv 0,41 lei/actiune.
Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inchis in stationare, la nivelul de 0,34 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost singurele care au inchis in scadere, cu 0,4%.
Societatile bancare si-au temperat din scaderi, titlurile BRD inregistrand un avans de 3,5%. Pretul actiunilor s-a mentinut insa sub nivelul de 4 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 2,1%, in vreme ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,2% doar. La categoria international, titlurile Erste Bank (EBS) au inregistrat un avans de 4,3%.
"Cred ca inca exista o corelare cu pietele externe in ciuda evolutiilor din ultimele zile, cand acestea au inchis pe plus, iar Bursa de la Bucuresti inchidea cu corectii de 8% pe financiare. Scaderile din ultimele sedinte au venit insa pe fondul exportului crizei financiare dinspre vest spre est. Stirile negative au dominat pietele est-europene, iar acest lucru a dus la corectii puternice mai ales in sectorul financiar, fondurile straine marcand iesiri puternice in aceasta perioada", a adaugat Ceuca.
In sectorul energetic, evolutia indicelui de profil BET-NG a fost data de corectia titlurilor Petrom (SNP), care a pierdut 1,7% fata de referinta. Actiunile companiei petroliere au coborat cu 6,9%, pana la pretul de 0,122 lei/actiune. Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au reusit sa inchida in urcare cu 1,6%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au coborat cu 2,2% si respectiv 1,3%.
Companiile Teraplast Bistrita (TRP) si Mechel Targoviste (COS) au inregistrat printre cele mai mari corectii din piata, de 8% si respectiv 8,5%, pretul actiunilor celor doua companii coborand la 0,23 lei/actiune si respectiv 1,29 lei/actiune.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 36,2 mil. lei (8,4 mil. euro), peste jumatate dintre acestea reprezentand insa tranzactii cu obligatiuni. Volumul tranzactionat a fost de 81,5 milioane de titluri.
"La noi sunt urmarite stirile macro-economice, care nu se arata deloc favorabile pentru o evolutie crescatoare. Incertitudinea este cuvantul care va caracteriza piata pentru o perioada destul de lunga de acum incolo", a incheiat Ceuca.
Pietele externe, spre deosebire de piata de la Bucuresti, au inregistrat spre inchidere aprecieri de pana la 1,5% la nivelul indicelui britanic FTSE 100. Indicele german DAX urca cu 0,4%, iar indicele francez CAC 40 se aprecia cu 1%. Indicele american Dow Jones deschidea sedinta in scadere cu 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO