Burse - Fonduri mutuale

Charlemagne şi Morgan Stanley şi-au întors fondurile spre România datorită FP

Foto Silviu Matei

Charlemagne şi Morgan Stanley şi-au întors fondurile spre România datorită FP

Autor: Roxana Pricop, Stefan Musgociu

13.07.2011, 00:07 1068

Fondurile administrate de compania britanică Charlemagne CapitalLimited, specializată în investiţii pe pieţele emergente şi cuactive de peste 2,3 mld. euro în gestiune, au investit peste 15milioane de euro pe bursa de la Bucureşti, iar Fondul Proprietatea(FP) a fost declarat poziţie-cheie pentru fondurile dinportofoliu.

Cu ocazia lansării unui fond de investiţii destinat pieţelor defrontieră, unul dintre administratorii de la Charlemagne Capital,Stefan Bottcher, declara în iunie pentru publicaţia Financial Timescă şi-a retras investiţiile pe pieţele din Orientul Mijlociu dincauza incertitudinilor politice şi sociale şi că se concentreazăspre pieţele din Balcani şi Asia Centrală, menţionând Mongolia,Kazahstan şi România drept ţări favorite. Fondul Proprietatea esteo po­zi­ţie-cheie în portofoliul fondurilor des­tinate pieţelor defrontieră, mai scrie Financial Times.

"Când am cum­părat, acţiunea Fondului Proprietatea setranzacţiona la un discount de peste 80% care s-a redussemnificativ după ce Fondul s-a listat în acest an, investiţianoas­tră dublându-se în valoare", a spus Stefan Bottcher de laCharlemagne.

Prin fondurile administrate, Charlemagne a intrat înacţionariatul Fondului înainte ca acesta să se listeze la Bursă.Din cauza întârzierilor intervenite în procedura de listare, Fonduls-a tranzacţionat o lungă perioadă de timp pe piaţa gri, în 2008 şiprima jumătate a lui 2009 atingând valoarea de 0,2 lei/titlu.

Administratorul britanic a intrat pe bursa de la Bucureştifolosind toate vehiculele de investiţii destinate pieţelor defrontieră din Europa de Est pe care le deţine în portofoliu şi aajuns în prezent la o expunere de peste 15 milioane de euro,potrivit estimărilor făcute de ZF în baza rapoartelor lunare emisede Charlemagne pentru fondurile de investiţii din portofoliu.

Fondul de hedging OCCO Eastern European are cea mai mareexpunere pe România din rândul fondurilor administrate deCharlemagne. Cea mai recentă raportare privind deţinerile dinportofoliu este din 31 decembrie 2010, când alocarea pe România erade 3% din active. Din decembrie şi până în iulie, fondul de hedginga atras o sumă suplimentară de 85 milioane de euro şi a ajuns laactive de 314 mil. euro. Astfel expunerea pe România ar putea urcapână la 9,4 mil. euro, în condiţiile în care administratorul şi-apăstrat neschimbată alocarea pe ţări.

Fondul specializat Charlemagne New Frontiers, cu active de 18mil. lire sterline, avea o expunere de 17% din active pe România lafinele lunii martie, potrivit celei mai recente raportări. FondulProprietatea este în primele cinci deţineri ale fondului MagnaUndervalued Assets Fund (fond specializat în plasamente în activesubevaluate) cu active de 23,3 mil. euro şi cu o expunere peRomânia de 8% din active (1,86 mil. euro) la 30 aprilie.

La 31 mai, expunerea pe România a fondului Magna EasternEuropean cu active de 48,6 mil. euro era de 2% din active, aproape1 mil. euro.

Şi Morgan Stanley a revenit pe bursa de laBucureşti

Fondul de investiţii Morgan Stanley Frontier Emerging Markets,parte a grupului financiar american Morgan Stanley, deţinea lafinalul lunii aprilie acţiuni BRD, Banca Transilvania şi derivatepe titlurile Fondului Proprietatea în valoare cu­mulată de 4,3 mil.dolari, potrivit Mediafax.

Morgan Stanley Frontier Emerging Markets avea 0,04% dinacţiunile BRD, evaluate la finele lunii aprilie la 1,5 milioanedolari, şi un pachet de 0,16% din titlurile Băncii Transilvania,care valora 1,3 milioane dolari, potrivit unei raportări afondului.

Fondul mai avea în portofoliu 15 warrant-uri pe acţiunileFondului Proprietatea emise de casa de brokeraj cehăWood&Company, care erau evaluate la 1,5 milioane dolari. Prinaceste derivate, fondul de investiţii american deţine 0,05% dintitlurile FP, având în vedere că un warrant are activ suport pe500.000 de acţiuni Fondul Proprietatea.

Deşi nume mari din industria asset managementului mondial precumBlackRock sau Morgan Stanley cumpără sau vorbesc în rapoartelecătre investitori despre potenţialul Fondului Proprietatea,acţiunea FP continuă să se tranzacţioneze la Bursă cu un discountde peste 50%, ceea ce avantajează în primul rând investitoriistrăini care cumpără masiv. De la listare, fondurile străine aucumpărat peste 12% din acţiunile FP, ajungând să deţină circa 27%din fond.

Ieri, preţul titlurilor FP a scăzut pe Bursă cu 1,3%, la 0,524lei, capitalizarea fondului fiind de 1,7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO