Burse - Fonduri mutuale

Chelu: Am pierdut cam 100 mil. euro

Chelu: Am pierdut cam 100 mil. euro

Catalin Chelu

01.02.2009, 19:40 26

Omul de afaceri Catalin Chelu spune ca valoarea activelor pe care le detine s-a redus aproape la jumatate fata de valoarea reala estimata de acesta la inceputul anului trecut, ajungand in acest moment la circa 100 mil. euro.
"Valoarea activelor mele era, anul trecut, in mod real, in jur de 180-200 de milioane de euro. Hai sa zicem cam la jumatate mi s-au uscat activele, e o cadere continua din primavara anului trecut. Acum, mai am cam 100 de milioane, dar aceste cifre sunt relative", a declarat Catalin Chelu, citat de Mediafax.
Chelu detine in mod direct pachete de cate 1% la toate cele cinci SIF-uri, conform raportarilor de la inceputul anului trecut. Pachetele respective de actiuni valorau la inceputul lui 2008 circa 30 mil. euro, fata de doar 3 mil. euro in prezent.
Cateva dintre societatile incriminate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca actioneaza concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu la SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au vandut in luna ianuarie peste 4,7 mil. de titluri SIF2 si circa 0,59 mil. de actiuni SIF5, potrivit raportarilor Bursei.
Volumul de actiuni SIF Moldova cedat in piata de respectivele societati are o pondere semnificativa in totalul tranzactiilor derulate in ianuarie cu aceste tituri, respectiv de 18,6%, si reprezinta circa 0,91% din capitalul societatii de investitii, fapt ce ar fi putut influenta evolutia de luna trecuta a actiunilor SIF Moldova si chiar a intregii piete.
In cazul SIF Oltenia, vanzarile societatilor afiliate lui Chelu au fost mai mici, cumuland 0,1% din capitalul societatii de investitii.
Actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia au inregistrat in luna ianuarie o corectie de circa 26%, peste cea a indicelui de referinta BET-FI, care a pierdut 22,6% in aceeasi luna. Anul trecut, SIF-urile au pierdut peste 80% din valoare.
Vanzarile din ianuarie ale acestor societati, printre care cele mai importante sunt cele ale Revan Com, Scop Line si Amattis, vin in contextul in care, in luna noiembrie, CNVM l-a somat pe Chelu sa-si reduca participatiile pentru a se incadra in limita de 1% din capitalul SIF2 si SIF5, limita prevazuta de reglementarile in vigoare. CNVM a stabilit ca omul de afaceri actioneaza concertat cu 25 de firme si patru persoane fizice care detin circa 9,89% din capitalul social al SIF Oltenia si 8,54% din actiunile SIF Moldova. Dupa vanzarile din ianuarie grupul ar mai detine concertat circa 7,63% din titlurile SIF2 si aproximativ 9,78% din actiunile SIF Oltenia. Chelu a declarat in mai multe randuri ca nu are nicio legatura cu societatile respective.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO