Burse - Fonduri mutuale

Chimcomplex Borzeşti vrea să-şi facă seră de legume

Ştefan Vuza, proprietarul combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti

Ştefan Vuza, proprietarul combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti

Autor: Radu Bostan

22.07.2015, 00:05 904
Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CHOB), con­trolat de omul de afaceri Ştefan Vuza, ia în calcul amenajarea unei sere de legu­me pe terenul disponibil pe platforma industrială, în ideea de a produce ceva cu valoare adăugată din aburul tehno­logic generat de termocentrala proprie.

Chimcomplex a finalizat, recent, o investiţie de 14 mi­lioane de euro într-o in­stalaţie de cogenerare foarte efi­cien­tă, care a per­mis uzinei să-şi re­du­că cos­tu­rile ener­getice cu 42%. Compania, ale că­rei principale pro­duse sunt acidul clor­hi­dric şi soda caustică, îşi va extin­de obiec­tul de activitate şi cu cultivarea ce­rea­lelor şi a legumelor, prelu­cra­rea şi con­servarea carto­filor şi fabricarea sucu­rilor de fructe şi legume.

„Complexul legu­mi­col“ ar ocupa până la 2,5 hec­tare dacă proiectul ar in­clude şi activităţi de proce­sa­re şi comercializare, sau doar două hectare dacă s-ar limita la cultivarea legu­me­lor în sere, arată pro­iec­tul propus compa­ni­ei de Asocia­ţia pen­tru Dez­vol­tare Eco­no­mică Lo­ca­lă (ADEL) Bacău şi îna­in­tat acţionarilor Chim­complex.

În prima variantă mai extinsă a proiectului, in­ves­tiţia ne­ce­sară ar fi de 2,3 mil. euro, din care 2 mil. euro ar putea fi finan­ţa­re neram­bur­sabilă obţinută prin Pro­gra­mul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. În varianta mai re­strânsă, pro­iectul ar costa 1,66 mil. euro, cu fonduri nerambursabile de

1,5 mil. euro.

Investiţia ar genera ve­ni­turi între 1,64 mi­l. euro şi 2,63 mi­l. euro în cazul pro­iectului care ar in­clu­de şi pro­cesarea şi co­mer­cializarea produ­se­lor, sau 1,25-1,8 mil. euro dacă s-ar opta pen­tru varianta mai restrânsă.

Utilizarea secundară a aburului menit produc­ţi­ei industriale este un fe­no­men relativ comun, mai ales în România, unde platformele industriale con­struite în marile oraşe înainte de 1989 erau dotate cu propriile CET-uri, care furni­zau excesul de apă caldă către sistemul de termoficare municipal. De exemplu, CET Govora alimentează cu abur atât com­binatul chimic Olt­chim (OLT) şi uzinele so­dice Ciech, cât şi oraşul Râmnicu Vâlcea.

Potrivit Mediafax, în pri­ma jumătate a acestui an, Chimcomplex a obţinut o ci­fră de afaceri de 102 mil. lei, în creştere cu 9% faţă de anul trecut, şi un profit net de 14,5 mil. lei, de peste 20 de ori mai mare decât în perioada simi­lară a anului 2014.

Pe bursă, Chimcomplex valorează aproape 88 mil. lei, acţiunile fiind în creş­tere cu 48% de la începutul anului. Compania se va transfera de pe RASDAQ pe piaţa alternativă AeRO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO