Burse - Fonduri mutuale

China îşi deschide larg porţile pieţelor bursiere pentru investitorii străini

China îşi deschide larg porţile pieţelor bursiere...

Autor: Catalina Apostoiu

06.12.2016, 00:04 427
Stock Connect, canal lansat în noiembrie 2014 care conectează pieţele bursiere din Shanghai şi Hong Kong, a fost extins de  autorităţile de la Pekin şi la bursa din Shenzhen, acestea sperând să atragă în acest fel mai mulţi investitori străini, potrivit Les Echos.

Astfel, acţiunile cotate la bursa din Shenzhen vor putea fi achiziţionate în mod direct de  investitorii străini prin intermediul acestei conexiuni bursiere.

„O nouă etapă im­portan­tă în deschiderea pieţei bursiere chineze“, comentează HSBC. „Există oportunitatea, indisponibilă până acum, de a investi în viitoarea creştere chineză“, adaugă François Perrin de la East Capital.

Totuşi, la un an de la lansarea Stock Connect dintre Shanghai şi Hong Kong rezultatele nu sunt satis­făcătoare, investitorii străini lăsându-se aştep­taţi. „Este adevărat că activitatea a fost puţin sub aşteptări“, admite François Perrin. Însă, problema ţine mai degrabă de calitate, şi nu de cantitate. „Multe companii listate în Shanghai care se con­fruntă cu probleme structurale, iar apetitul in­ves­titorilor pentru astfel de titluri este redus.“

În schimb, calea cealaltă, dinspre China către Hong Kong, a înregistrat un mare suc­ces în rân­dul chinezilor bogaţi. „Acest lucru re­flec­tă inte­re­sul acestor investitori nerăb­dă­tori să pro­fite de paritatea dintre yuan şi do­larul din Hong Kong“, subliniază François Perrin.

Totuşi, François Perrin salută această co­nexiune, arătând că aceasta a permis lă­sarea în urmă a unei lumi dominate de auto­rizaţiile de care investitorii străini aveau nevoie pentru a investi în China sau chiar chinezii pentru a investi în Hong Kong.

Extinderea conexiunii la Shenzhen ar putea schimba lucrurile din perspectiva caracteristicilor acestei pieţe. „Investitorii vor putea avea acces la un profil de creştere mult mai stimulant,“ vrea să creadă François Perrin.

Această piaţă are de asemenea avantajul, în această perioadă plină de turbulenşe, de a fi mai puţin corelată cu pieţele mondiale de acţiuni decât Shanghai sau Hong Kong.

Dar mai ales, extinderea conexiunii constituie un semn în plus al voinţei autorităţilor chineze de a-şi deschide bursele pentru investitorii străini, ceea ce ar trebui „să întărească semnificativ cauza intrării acţiunilor A în indicele emergent MSCI“, potrivit HSBC.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO