Burse - Fonduri mutuale

Cine este cel mai bine plătit administrator de fonduri din România? Toate indiciile duc la managerul Fondului Proprietatea

Cine este cel mai bine plătit administrator de fonduri din România?

Autor: Roxana Pricop

09.05.2011, 23:55 2458

În anul 2010 un administrator de fonduri intră în premieră întopul celor mai bine plătiţi salariaţi din Bucureşti direct peprima poziţie, în condiţiile în care industria locală de fonduri deinvestiţii, cu active de 1,3 miliarde de euro, este de 60 de orimai mică decât sectorul bancar, cu active de 80 mld. euro la fineleanului trecut.

Cu toate acestea, venitul net lunar de 145.000 de lei şi anualde 1,74 mil. lei (408.000 de euro) încasat de administratorul defonduri este comparabil cu cel încasat de un membru în boardul deconducere al unei bănci, susţin surse din piaţa administrării deactive. Anul trecut niciun bancher nu a fost prezent în topul celormai mari zece salarii din Bucureşti.

"Cred că administratorul de fonduri din statisticile ANAF esteGreg Konieczny, pentru că sincer mă îndoiesc că un administratorromân de fonduri de investiţii ar putea încasa un venit lunar de145.000 de lei, luând în calcul valoarea activelor nete pe careadministratorii români de fonduri le au în administrare, dar şistructura activelor", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţiide administrare de investiţii Erste Asset Management, cel mai mareadministrator local de fonduri mutuale cu active nete de peste 600mil. euro.

Neacşu a explicat că activele aflate în administrare şiveniturile salariale ale unui administrator de fonduri sunt directproporţionale, iar un venit lunar de 145.000 lei ar fi posibil şipentru profesio­niştii români dacă pe piaţa locală ar exista celpuţin trei companii care să administreze active de un miliard deeuro. În prezent, niciun administrator român de fonduri nu are înportofoliu active totale mai mari de 650 mil. euro, activele netetotale ale fondurilor de investiţii (deschise şi închise) localefiind de circa 1,5 mld. euro la finele lunii martie.

Singurul administrator activ pe piaţa locală care are îngestiune active mai mari de un miliard de euro este FranklinTempleton Investments Ltd, care gestionează activele FonduluiProprietatea, care se ridicau la finele lunii martie la 4 mld.euro.

În România Franklin Templeton este prezent prin intermediulsucursalei din Bucureşti, condusă de polonezul Greg Konieczny.

Oficialii Franklin Templeton nu au putut fi contactaţi până laînchiderea ediţiei pentru a confirma dacă Greg Koneiczny esteadministratorul de fonduri din top câştiguri.

Contactat de ZF, Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest,administratorul activelor de circa 390 mil. euro ale SIF Muntenia(SIF4), este de părere că un astfel venit lunar ar putea fi obţinutdoar de un manager de fond de private equity.

"Venitul lunar de 145.000 lei este prea mare pentru unadministrator român de fonduri de investiţii. Cred că acest venitar putea proveni din sectorul fondurilor de private equity sau săfie încasat de unul dintre administratorii de la FranklinTempleton", a afirmat Szel.

Şansele ca administratorul de fonduri să provină din sectorulprivate equity sunt însă destul de mici, pentru că cele mai marifonduri de private equity active pe piaţa locală, precum AdventInternational sau Oresa Ventures, sunt înregistrate sub codul CAENde "activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management" saualtele precum Enterprise Investors sunt înregistrate pe piaţalocală ca reprezentanţe.

Greg Konieczny, 40 de ani, este vicepreşedinte executiv aldiviziei de investiţii a Templeton Asset Management şi a devenitadministrator al activelor de 4 miliarde de euro ale FonduluiProprietatea în septembrie 2010, când firma Franklin Templeton apreluat mandatul de administrare. Pentru primele trei luni demandat (29 septembrie - 29 decembrie 2010) compania FranklinTempleton a încasat un comision de administrare de 18,3 mil. lei(4,3 mil. euro), calculat pe baza activului net al fondului.

După listare, comisionul încasat de Frankin Templeton estecalculat pe baza capitalizării medii din ultimele trei luni aleanului (comisionul este de 0,479% din capitalizarea FP). Lavaloarea de piaţă actuală, de 1,87 mld. euro, comisionul ar fi decirca 9 mil. euro pe an.

Una dintre misiunile asumate de Templeton este să reducădiscountul dintre preţul de tranzacţionare al acţiunilor FP şivaloarea activelor nete. Cu toate astea, de la listarea la Bursă ati­tlu­rilor FP preţul a scăzut, deşi valoarea activelor a crescutşi întreaga piaţă a înregistrat o evoluţie pozitivă. Ieri preţulacţiunilor era de 0,557 lei, faţă de un activ net unitar (VUAN) de1,19 lei la finele lunii martie.

Ministerul Finanţelor mai deţine circa 36% din acţiunileFondului Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO