Burse - Fonduri mutuale

Cine este Cristian Sima, brokerul care de două săptămâni este cel mai căutat om de pe bursă

Cine este Cristian Sima, brokerul care de două săptămâni este cel mai căutat om de pe piaţa de capital

Autor: Andrei Chirileasa

11.10.2012, 00:01 14829

Cristian Sima, unul dintre cele mai colorate personaje de pe piaţa locală de capital, a fost dat dispărut de oamenii din piaţă, care nu mai reuşesc să-l contacteze la telefon şi nici nu ştiu la ce adresă să-l găsească.

Anchetă a Poliţiei Sibiu în cazul fostului şef al Sibex, care ar fi fugit cu banii unor clienţi

Pe la bursa din Sibiu (Sibex), unde Sima era preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general, el nu a mai trecut de la începutul lunii octombrie, deşi prezenţa sa ar fi fost necesară datorită unui control derulat în această perioadă de CNVM, potrivit Mediafax.

În consecinţă, Consiliul de Administraţie al Sibex a hotărât miercuri înlocuirea lui Cristian Sima din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general. Sima nu a putut fi contactat, telefonul său fiind închis.

Cristian Sima este unul dintre cei mai controversaţi oameni de pe piaţa de capital. Doctor în matematică şi cu câţiva ani de practică pe pieţele de capital din Italia, Franţa şi de la Londra, conform CV-ului public, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată pieţelor internaţionale. WBS Holding, firma pe care Sima a înfiinţat-o în 1997, investea pe bursele internaţionale şi pe piaţa valutară Forex, într-o perioadă când majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locală şi se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite în anii '90 de Nicolae Văcăroiu.

Mulţi dintre clienţi i-au încredinţat banii lui Sima să-i administreze, iar acum aceştia nu mai ştiu de unde să-l ia. Pe piaţă circulă două versiuni: fie Sima a fugit cu banii clienţilor, fie i-a pierdut în urma unor tranzacţii riscante.

Într-un interviu acordat în octombrie 2010 revistei Kamikaze, Sima povestea că se mulţumeşte cu câştiguri mici şi că pe clienţii care vor câştiguri mari şi rapide îi trimite la cazinou. Pe de altă parte, el povestea în acelaşi interviu că a piedut 2,8 milioane de dolari într-o noapte din cauza unui pariu greşit pe indicele DAX, menţionând că pierderile au fost din bani proprii.

Sima mai deţinea şi firma de brokeraj WBS România, care este activă pe bursa de la Bucureşti şi pe piaţa futures de la Sibex. WBS România este unul dintre intermediarii mici de la BVB, cu tranzacţii de 13 milioane de lei în primele nouă luni ale anului. În schimb, la Sibex WBS a devenit în ultimul an cel mai activ intermediar, cu 1,76 milioane de contracte în primele nouă luni.

Sima s-a distanţat formal de cele două firme pe care le-a înfiinţat, în momentul în care a devenit administrator la Sibex, la jumătatea lui 2011, declarând public că a cedat controlul. Totuşi, în piaţă se vorbeşte că Sima a continuat să controleze din umbră cele două companii.

"Cristian Sima nu mai are nicio legătură cu WBS România. Altceva nu am să declar", a fost reacţia Ancăi Bunea, directoarea generală a WBS România.

Sima a preluat controlul Sibex anul trecut, după ce s-a luptat mai multe luni cu fostul preşedinte şi fondatorul bursei din Sibiu, Teodor Ancuţa. Pentru a-l da jos pe Ancuţa, Sima s-a aliat cu SIF-urile. Între timp, SIF-urile s-au întors împotriva lui şi au încercat să-l dea jos la finalul lunii septembrie. Sima a reuşit să amâne adunarea generală a acţionarilor (AGA) suspendându-le dreptul de vor SIF-urilor pe motiv că acţionează în mod concertat, o manevră pe care SIF-urile la rândul lor au folosit-o de multe ori împotriva propriilor acţionari.

Sima a reuşit să-l atragă în acţionariatul Sibex şi pe discretul om de afaceri Radu Dimofte, unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii comerciale din Bucureşti şi un apropiat al lui Gabriel Popoviciu, proprietarul malului de la Băneasa.

Ca şef la Sibex, Sima a adus contractele futures pe indicele american Dow Jones, care au devenit în scurt timp cele mai tranzacţionate instrumente de pe piaţă. În schimb, derivatele pe SIF-uri, care au ţinut în spate bursa din Sibiu mulţi ani, au pierdut teren, iar planurile de dezvoltare a pieţei spot de la Sibex, trasate de Ancuţa, au fost abandonate.

Unii acţionari ai Sibex au fost tot mai nemulţumiţi în ultima perioadă de activitatea conducerii bursei. Unii chiar l-au acuzat pe Sima că ar fi încercat să transfere banii Sibex la o bancă din străinătate. Aceste informaţii nu au fost confirmate.

Acesta nu este primul scandal în care Sima a fost implicat în ultimii ani. În 2007, el a fost pentru câteva luni membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). A plecat însă cu scandal, după ce au apărut înformaţii că Sima ar fi colaborat cu Securitatea în perioada comunistă. Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte al BVB în acea perioadă l-a acuzat pe Sima că a încercat să preia controlul BVB deşi legea pieţei de capital nu dă voie nici unui acţionar să deţină mai mult de 5% din capitalul bursei. După acest episod, Sima şi-a vândut acţiunile la BVB şi şi-a îndreptat atenţia către Sibex. El a mai avut în 2010 o tentativă de a candida la preşedinţia BVB, dar nu a obţinut suficiente voturi.

Sima a mai fost implicat şi în alte afaceri. El a fost acţionar alături de Dan Pascariu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank, şi arhitectul Adrian Lustig în firma Romfelt Real Estate, care a devoltat un proiect rezidenţial - Doamna Ghica Plaza, controlat în prezent de fondul de investiţii estonian Aktiva. Complexul a fost dezvoltat pe terenul fostei fabrici de pâslă Romfelt, din zona Obor, pe care Sima a preluat-o de pe bursă în 1998. El a dat fabrica salariaţilor şi a rămas cu terenul, după cum povestea chiar el în Kamikaze.

Cristian Sima a mai deţinut şi o participaţie de 9% în portalul de ştiri Hotnews.ro, pe care a vândut-o în septembrie. De altfel, Sima şi-ar fi lichidat toate afacerile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO