Burse - Fonduri mutuale

Cine este Igor Zyuzin, miliardarul rus „vindecat“ de Putin, care a vândut patru combinate siderurgice pe 70 de dolari

Cine este Igor Zyuzin, miliardarul rus „vindecat“ de Putin, care a vândut patru combinate siderurgice pe 70 de dolari

Autor: Andrei Chirileasa

21.02.2013, 00:07 3427

Igor Zyuzin, acţionarul majoritar al grupului siderurgic Mechel, este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată de revista Forbes la 3,1 miliarde de dolari în martie 2012.

De atunci însă, acţiunile grupului Mechel au scăzut cu 40% pe bursă, din cauza problemelor financiare, astfel că în prezent capitalizarea grupului este de 2,6 mld. dolari. Zyuzin deţine circa 70% din acţiunile grupului.

Zyuzin, 52 de ani, este licenţiat în economie şi minerit şi face afaceri în industria metalurgică din 1995. El a condus mai întâi o mină de cărbune din Rusia, pe care mai apoi a preluat-o, iar în 2001 a cumpărat grupul Chelyabinsk Steel Plant, devenit ulterior Mechel, iar în 2004 a listat compania pe bursa din New York. Grupul a intrat în România în 2003, când a preluat Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte şi Industria Sârmei Câmpiei Turzii.

Igor Zyuzin a devenit cunoscut în 2008, după ce a fost ţinta unui atac extrem de dur din partea primului-ministru rus de la acea vreme Vladimir Putin. Putin a acuzat grupul Mechel că vinde cărbune la export mai ieftin decât pe piaţa rusească şi că face evaziune fiscală. Zyuzin, care fusese convocat la o întâlnire guvernamentală, a lipsit pe motiv că era bolnav, ceea ce l-a iritat foarte tare pe Putin. "Bolnav, bolnav, dar cred că ar trebui să se facă bine cât mai repede. Altfel , va trebui să-i trimitem un doctor şi să rezolvăm toate problemele", ar fi spus atunci Putin. Atacul lui Putin a determinat scăderea cu peste 30% a acţiunilor Mechel pe bursă, capitalizarea companiei scăzând de la 15 la 10 miliarde de dolari. Doi ani mai târziu, Putin şi-a exprimat regretul că atacul său a provocat prăbuşirea acţiunilor companiei şi l-a lăudat pe Zyuzin pentru investiţiile realizate în Rusia.

Zyuzin a venit de mai multe ori în România în ultimii zece ani, pentru a inaugura diferite investiţii realizate de Mechel. Una dintre cele mai recente vizite a fost în iunie 2011, când Zyuzin a inaugurat o investiţie de 50 mil. dolari la Oţelu Roşu prin care capacitatea de producţie a combinatului a fost majorată la 810.000 de tone pe an. Şeful Mechel s-a întâlnit atunci cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc şi promitea că va continua investiţiile. Un an mai târziu,

Zyuzin a decis să scoată la vânzare toate activele din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO