Burse - Fonduri mutuale

Cine este Paul Singer, „vulturul“ de pe Wall Street care a investit peste 100 de milioane de euro în Fondul Proprietatea

Cine este Paul Singer, „vulturul“ de pe Wall Street care a investit peste 100 de milioane de euro în Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

22.11.2011, 10:57 4722

Puţini români au auzit de firma de investiţii Manchester Securities din New York până de curând când a fost raportată pe Bursa de la Bucureşti drept cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), cu o deţinere de 6,61% din capital la începutul lunii octombrie.

După o lună o altă raportare prezintă structura acţionariatului FP cu Manchester Securities din nou pe primul loc cu o deţinere mai mare, de 8,65% din capital, semn că firma americană a continuat să cumpere acţiuni FP la un preţ de chilipir. Participaţia valorează în prezent pe bursă peste 120 milioane de euro.

Statul român a mai rămas cu doar 2,74% din FP.

În spatele Manchester Securities se află fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează integral firma de investiţii. Fondul poartă numele fondatorului Paul Elliott Singer, care deţine şi funcţiile de CEO şi director de investiţii la Elliott Management Corporation, firma prin care sunt gestionate activele de 17 miliarde de dolari ale celor două fonduri de hedging marca Elliott - Associates şi International.

Fondat în 1977, Elliott Management este unul dintre cele mai longevive fonduri de hedging de pe Wall Stret, cu un randament anual de peste 14% de la înfiinţare până în prezent, peste performanţ a indicelui american Standard & Poor's 500.

Un imperiu de 17 mld. dolari clădit din datoriile statelor sărace

Paul Elliott Singer, în vârstă de 66 ani, şi-a câştigat o reputaţie de investitor activist cu influenţe în sfera politică, nesfiindu-se să îşi încerce puterile cu guvernele din Congo şi Peru, cu marile corporaţii precum P&G şi Motorola şi implicându-se în campania electorală a lui George W. Bush şi Rudolph Giuliani (fostul primar al New York City).

Absolvent de Harvard, Singer a părăsit banca de investiţii Donaldson, Lufkin & Jenrette pentru a fonda Elliott în 1977 cu 1,3 milioane de dolari de la rude şi prieteni, potrivit cotidianului britanic The Telegraph. Publicaţia americană The New York Times îl numeşte "unul dintre cei mai veneraţi" manageri de fonduri de hedging (fonduri cu capital speculativ - n. red.), livrând un randament anual compus de 14,6% de la înfiinţare. Aceste cifre au fost obţinute printr-o strategie care a făcut din Elliott cel mai eficient fond din categoria celor care profită de activele devalorizate şi de datoriile suverane.

O mostră despre cum şi-a câştigat Singer reputaţ ia de "vultur": în 1996 Elliott a cumpărat obliga ţiuni de 11 milioane de dolari emise de Peru şi în urma unor lupte purtate în instanţă i-au fost achitaţ i 58 milioane de dolari.

Tot la începutul anilor 2000 el a mai cumpărat şi obligaţiuni de 10 milioane de dolari emise de Republica Congo, a mers în instanţă pentru 400 milioane de dolari, câştigând la final 127 milioane de dolari.

Temutul manager Paul Elliott Singer şi-a pus fondul să traverseze Atlanticul pentru Fondul Proprietatea încă din 2008, când au apărut primele informaţ ii neoficiale cu privire la achiziţiile făcute de americani. Fondul american a intrat în acţionariatul FP când acţiunile se tranzacţionau la un preţ de 0,2 lei/titlu pe piaţa gri şi a continuat să cumpere şi în acest an de pe bursă la un preţ de circa 0,45 lei/titlu, cu 60% mai ieftin decât valoarea activelor nete.

Fondul Proprietatea este unul dintre cele mai ieftine active din regiunea Europei Centrale şi de Est, tranzacţionându- se la un discount de peste 60%, deşi are active în portofoliu extrem de valoroase şi strategice pentru economia românească, cum ar fi acţiuni la producătorii de energie Nuclearelectrica, Hidroelectrica, la producătorul de gaze Romgaz, perle energetice nelistate pe nicio bursă şi astfel inaccesibile investitorilor.

Stilul de acţiune: cumpără ieftin, dezbină şi apoi vinde

"Puţine lucruri stârnesc aşa de multă teamă în inima unei companii listate ca intrarea în acţionariat a unui investitor activist", spun jurnaliştii de la publicaţia britanică The Telegraph, descriind situaţia în care se află compania britanică de transport National Express la care fondul Elliott este acţionar cu 17% din capital.

Elliott e un investitor activist, care se implică în conducerea companiei la care deţine acţiuni, îşi numeşte proprii oameni în consiliile de administraţie, îşi impune cu pumnul în masă planurile de restructurare sau de eficientizare care de cele mai multe ori coincid cu o despicare a activelor pe bucăţi şi vânzarea acestora sau relocarea lor. De obicei, investitorii activişti îşi aleg ţinta cu atenţie, cu lungi perioade de inactivitate.

În cazul companiei britanice de transport National Express, cu o flotă de 1.600 de autobuze şi printre cei mai mari transportatori din Europa, Elliott a avut nevoie de doi ani ca să ajungă la o participaţie de 17,5% din capital, cumpărând acţiunile de pe bursa londonează.

Strategia Elliott la National Express este de a vinde către un investitor strategic activele cheie, o fuziune sau relocare a activelor pentru a investi în SUA, mai scrie cotidianul The Telegraph.

Astfel că în cazul Fondului Proprietatea, cu active de 2,6 miliarde de euro şi participaţii la perlele energetice ale României, nici administratorii Franklin Templeton şi nici Guvernul nu ar trebui să rămână indiferenţi la faptul că Elliott deţine indirect 8,65% din capitalul fondului.

Mâine, 23 noiembrie, are loc Adunarea Generală a Acţionarilor la Fondul Proprietatea, prilej cu care se vor contura noile sfere de influenţă din acţionariatul fondului.

De la listarea din 25 ianuarie fondurile străine de investiţii aproape că şiau triplat deţinerile la FP, ajungând să deţină cumulat 40% din capital. Miza zilei de 23 noiembrie este ridicată pentru că administratorii Franklin Templeton cer acordul acţionarilor să le fie extinse atribuţiile astfel încât să hotărască singuri în privinţa participaţiilor din portofoliul fondului, în limita a 20% din active. Dacă acţionarii vor fi de acord, Templeton ar putea decide singur tranzacţii de până la 700 mil. euro pe an.

Tot miercuri acţionarii sunt chemaţi să voteze ridicarea restricţiilor de vot. În prezent doar statul român poate vota cu toate acţiunilor, drepturile de vot ale acţionarilor privaţi cu peste 1% din capital fiind limitate. Dacă sunt ridicate restricţiile de vot, atunci se vor putea vedea vulturi survolând Fondul Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO