Burse - Fonduri mutuale

Cine scoate primul din buzunar 610 mil. euro poate lua 9,8% din Petrom. Îşi vinde statul prea ieftin acţiunile? Descoperire istorică de gaze în Oltenia

Cine scoate primul din buzunar 610 mil. euro poate lua 9,8% din Petrom. Descoperire istorică de gaze în Oltenia

Autor: Andrei Chirileasa

08.07.2011, 00:08 7013

Oferta de vânzare a 9,84% din Petrom, care se poate ridica pânăla 610 mil. euro, este cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei,dar şi cea mai mare privatizare gestionată de guvernul Boc.

De modul în care se va încheia această ofertă depinde atâtevoluţia vi­itoare a pieţei de capital, cât şi programul viitor deprivatizări al statului, care testează acum piaţa pentru a vedeadacă portofelele investitorilor sunt pregătite pentru listarea"bijuteriilor coroanei", Romgaz şi Hidroelectrica.

Din acest motiv, discuţiile dintre comisia de privatizare şiconsorţiul care intermediază oferta, condus de ruşii de laRenaissance, au fost intense şi s-au prelungit până ieri. Cele douăpărţi au încercat să găsească cea mai bună soluţie pentru ca ofertasă aducă cât mai mulţi bani statului şi în acelaşi timp să atragăşi interesul investitorilor.

Pentru Guvern, principalul scop este ca la sfârşitul ofertei săpoată spune că a făcut o afacere mai bună decât Adrian Năstase cânda vândut controlul companiei către austriecii de la OMV, în 2004,pentru 669 mil. euro.

Vedeţi aici ce
ar puteaficea maiimportantă descoperire de pe teritoriul României din ultimii şaseani.Petrom a dat degaze în Oltenia

Soluţia de vânzare aleasă este o pre­mieră pentru bursa locală:anunţa­rea unui preţ maxim de vânzare, de 0,46 lei/acţiune, şialocarea acţiunilor în funcţie de preţ şi de momentul subscrie­rii(primul venit, primul servit). Ofer­ta are două tranşe, una de 15%destinată micilor investitori şi una de 85% pentru investitoriimari, la final urmând să se stabilească câte un preţ separat pefiecare tranşă şi să se facă alocarea. Pe baza acestui mod dealocare, este posibil ca un singur investitor să cumpere întreagatranşă destinată investitorilor mari, care reprezintă 8,3% dinPetrom, dacă sub­scrie de la început tot pachetul de acţiuni lapreţul maxim, ceea ce ar în­sem­na o investiţie de 518 mil.euro.

La preţul de 0,46 lei/acţiune, pachetul ar putea fi interesantpentru marii investitori care vor să pătrundă pe piaţaest-europeană, cum sunt fondurile suverane asiatice. Achiziţia unuiastfel de pachet direct de pe Bursă ar urca preţul acţiunilor multmai sus. Ieri, acţiunile se tran­zac­ţionau pe Bursă la 0,405lei.

O altă provocare pentru intermediari este să găsească suficienţicumpă­rători pentru tranşa micilor investitori, a cărei valoare arfi de 91 mil. euro la preţul maxim. Brokerii locali ai ofertei (BTSecurities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital) mizează pe 470de unităţi care includ şi agenţii ale Băncii Transilvania, Bancpostşi CEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO