Burse - Fonduri mutuale

Cine se bate pentru conducerea Broker Cluj

Cine se bate pentru conducerea Broker

Grigore Chis

08.06.2009, 17:03 217

Grigore Chis, fost director de tranzactionare al Broker Cluj, si Marius Plugaru, fostul director general al Fortius Finance, se numara printre candidatii la functia de director general al firmei de intermediere Broker din Cluj-Napoca (BRK), potrivit unor surse apropiate companiei.

Consiliul de Administratie al Broker a organizat un concurs pentru desemnarea unei noi conduceri executive, dupa ce Petru Prunea, fostul director general, si Adrian Ceuca, fostul director general adjunct, au fost revocati din functie ca urmare a unor sanctiuni dictate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), in urma scandalului privind frauda de la agentia din Deva a Broker.
Broker Cluj este una dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata locala, avand aproape 10.000 de clienti la inceputul acestui an, si circa 150 de angajati. In plus, Broker este singura societate de Marius Plugarubrokeraj listata la Bursa.
Printre numele vehiculate in piata ca figurand pe lista de candidati la un loc in conducerea executiva a Broker se mai numara Florin Aldea, fostul director al Alpha Finance, si Mirela Maxim, directoarea sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj Interdealer Capital Invest.
Reprezentantii Broker nu au dorit sa ofere detalii privind lista de candidati, spunand ca numele vor fi facute publice dupa incheierea procesului de selectie.
"Suntem in perioada de selectie a candidatilor. Joi sau vineri va fi anuntata noua conducere", a declarat Anton Ionescu, presedintele Consiliului de Administratie al Broker.
El a mai spus ca din viitoarea echipa de conducere vor face parte si unii dintre angajatii actuali ai Broker, care au asigurat interimatul dupa suspendarea vechii conduceri, in luna aprilie.
In prezent, Florica Venter ocupa functia de director general al Broker, Darie Moldovan este director general adjunct, iar departamentul de tranzactionare este coordonat de Silviu Turc. Ei au fost numiti pentru un mandat provizoriu de cateva luni, interval in care Consiliul de Administratie a cautat o noua conducere executiva.
 
Principalii candidati
Marius Plugaru, unul dintre posibilii succesori ai lui Prunea, se numara printre cei mai vechi brokeri de pe Bursa. El a mai condus firma de brokeraj cu capital grecesc IEBA Trust, apoi Euro Invest Vision, care a devenit ulterior Fortius Finance, iar din iunie 2008 este consilier in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, unde a fost si membru in Consiliul de Administratie pana in 2006.
"Da, sunt in discutii cu cei de la Broker. Ii cunosc mai de mult pe actualii membri ai Consiliului de Administratie cu care am avut si o relatie de consiliere", a declarat Plugaru.
Un alt candidat puternic este Grigore Chis, care lucreaza in prezent ca manager de portofoliu in cadrul BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania. El a lucrat anterior in cadrul Broker, din 1999 pana in 2005, fiind director de tranzactionare, insa a plecat in urma unor neintelegeri cu Petru Prunea. Chis s-a inscris in cursa pentru conducerea Broker cu o echipa de trei persoane din care face parte si Mirela Maxim, director de sucursala la Interdealer Capital, potrivit unor surse din piata. Contactat de ZF, Chis nu a dorit sa ofere comentarii.
"Nu pot sa comentez. Broker este o companie listata", a declarat Chis.
Un alt nume vehiculat este cel al lui Florin Aldea, fost director de operatiuni in cadrul Alpha Finance, de unde a plecat la inceputul acestui an. Aldea este unul dintre brokerii care au fost cercetati alaturi de Dinu Patriciu in cazul tranzactiilor derulate cu actiunile Rompetrol Rafinare in aprilie 2004. El nu a dorit sa comenteze negocierile cu Broker.
 
Mandat de restructurare
Consiliul de Administratie al Broker le-a cerut candidatilor sa prezinte un plan de afaceri pe termen lung si un plan de restructurare pe termen scurt, potrivit unor surse din piata. Broker traverseaza una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani, in conditiile in care a pierdut din cota de piata in ultimele luni. Dupa primele cinci luni ale anului, Broker ocupa locul 10 in topul intermediarilor de pe Bursa, cu o cota de piata de 2,96%.
Compania a inregistrat in primul trimestru pierderi de 0,5 mil. euro, in conditiile in care cifra de afaceri a scazut de opt ori, la 0,12 mil. euro. Actiunile Broker au crescut insa cu 93% de la inceputul anului, capitalizarea companiei fiind de 12,2 mil. euro.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO