Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei care investesc investesc acum în fonduri mutuale

Dragoş Neacşu

Dragoş Neacşu

Autor: Roxana Pricop

18.09.2014, 00:07 874

Fondurile mutuale au atras subscrieri nete record de 3 miliarde de lei în primele opt luni din acest an, semn că românii sunt tot mai preocupaţi de scăderea dobânzilor bancare şi de găsirea unor alternative mai profitabile de economisit.

Pe întreg anul trecut, suma atrasă de fondurile mutuale a fost de 4 miliarde de lei. Adminis­tratorii se aşteaptă ca 2014 să bată recordul de anul trecut.

„Subscrierile atrase în acest an de fondurile administrate de Erste au fost alimentate în principal de clienţii de tip mass-afluent, cu active în portofoliu cuprinse între 40.000 de euro şi 200.000 de euro. Practic, acest segment de persoane este cel mai dinamic, mai preocupat de economiile sale şi reacţionează cel mai rapid la modificările ratelor de dobândă“, a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, liderul pieţei, cu active în gestiune de 7,3 miliarde de lei.

Potrivit administratorului, cea mai mare sumă plasată de un client în unul dintre cele 11 fonduri pe care le administrează este de 10 milioane de lei. Cele mai mici sume sunt de câteva sute de lei.

Randamentele aduse de fondurile mutuale cu risc scă­zut sunt de circa 5% pe an, în condiţiile în care dobânzile la depozitele bancare au scăzut sub 3% pe an. Averea totală a fondurilor mutuale locale a urcat în luna august la maximul istoric de 16,4 miliarde de lei, cu 27% mai mare decât la început anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO