Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt cei cinci giganti care se bat pentru administrarea Fondului Proprietatea, o afacere de peste 30 mil. euro pe an

Cine sunt cei cinci giganti care se bat pentru administrarea Fondului Proprietatea, o afacere de peste 30 mil. euro pe an
05.05.2009, 18:18 24

Aviva Investors, Blackrock, Franklin Templeton, ING si Morgan Stanley sunt cei cinci finalisti ai cursei pentru administrarea activelor de 11 mld. lei (peste 2,6 mld. euro) ale Fondului Proprietatea.

Cei cinci giganti ai asset management-ului mondial se bat pentru obtinerea unui mandat care le va aduce venituri anuale de cel putin 30 milioane de euro, potrivit specialistilor din piata.
"Firmele care s-au inscris in competitia pentru administrarea activelor FP au facut acest lucru in principal pentru veniturile pe care le-ar putea incasa de pe urma acestui mandat si mai putin pentru renume. Nu cred ca comisionul de administrare cerut va fi mai mic de 1% din valoarea activelor fondului. De asemenea, viitorul administrator va fi recompensat si in functie de performante", a spus Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare Pioneer Asset Management, cu experienta de peste 10 ani in pietele de capital.
In prima etapa, Comisia responsabila de selectie a ales cinci primi finalisti de pe o lista de opt ofertanti. Nu au intrat in etapa secunda: FINAG Holding (Erste), Julius Baer si nici consortiul dintre OTP si Credit Suisse. Selectia celor cinci s-a realizat in baza unor oferte tehnice si financiare. Principala surpriza este iesirea din cursa a Erste, care era considerata favorita la administrarea FP inainte ca Sebastian Vladescu sa fie inlocuit de Enache Jiru la conducerea Comisiei de Selectie. "Avand in vedere ca putini administratori din lume au mai gestionat un fond cu un portofoliu similar celui detinut de FP, mai exact putin lichid si cu expunere ridicata pe segmentul energetic, cred ca oferta financiara va fi foarte importanta in departajarea candidatilor si alegerea finalistului", a explicat Dolea.
ING si Aviva, cei mai activi pe piata locala
Prezenta locala este unul dintre principalele atuuri ale Aviva Investors si ING Investment Management, in timp ce expertiza internationala ii recomanda pe Blackrock, Franklin Templeton si Morgan Stanley.
Aviva Investors a intrat pe piata romaneasca in 2007 prin achizitia unui jucator local - Certinvest, gestionand active de peste 5 mil. euro de la 11.500 de clienti. ING Investment Management este prezent in Romania din 2008 cu sucursala locala de asset management care gestioneaza doua fonduri cu active totale de peste 40 mil. euro.
Desi nu au investit si nici sunt prezenti pe piata locala, Blackrock si Franklin Templeton beneficiaza de o consistenta expertiza in administrarea fondurilor mutuale cu expunere pe pietele globale sau regionale de actiuni, de marfuri, imobiliare. Mai mult, cei doi administratori de fonduri sunt considerati printre putinii castigatori ai crizei financiare, Franklin Templeton sustinand cu capital o companie la care era actionar.
Gigantul american Morgan Stanley este poate unul dintre cele mai sonore nume ale competitiei. Prezenta gigantului pe piata locala a fost de scurta durata: Morgan Stanley a detinut un pachet de 50% din societatea romanesca de brokeraj HTI Valori Mobiliare pentru aproximativ un an.
De luni seara a demarat cea de-a doua etapa de selectie, a dialogului competitiv, care va dura zece zile lucratoare. Intre doi si trei finalisti se vor califica in etapa finala a licitatiei, estimata sa dureze doua zile lucratoare. Daca nu vor exista intarzieri, pe 19 mai, Comisia de Selectie va anunta administratorul Fondului Proprietatea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO