Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt politicienii care au pus umarul la miliardul de euro pe care Patriciu l-a incasat pe Rompetrol

Cine sunt politicienii care au pus umarul la miliardul de euro pe care Patriciu l-a incasat pe Rompetrol
30.06.2009, 00:00 168

De la privatizarea rafinariei Petromidia, in 2000 - la sfarsitul guvernarii CDR, si transformarea datoriilor istorice in obligatiuni, in 2003 - in timpul guvernarii Nastase, si pana la scoaterea de sub monitorizare a Rompetrol Rafinare, la inceputul lui 2007 - in timpul guvernarii Tariceanu, semnaturile sau acordul tacit al unor inalti demnitari au avut o contributie semnificativa la crearea cele mai mari averi din Romania.

Istoria incepe in 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS), condus la acea vreme de Radu Sarbu, si Rompetrol Group (Olanda) au semnat contractul de privatizare a combinatului petrochimic Petromidia Navodari, care se afla atunci in faliment, dupa o tentativa de privatizare esuata cu grupul turc Akmaya. Tranzactia s-a ridicat la 615 mil. $, insa pretul platit de Rompetrol pentru pachetul majoritar de actiuni al Petromidia a fost de 50,5 mil. $. Rompetrol a platit doar banii pe actiuni nu si datoriile, asa cum se angajase la privatizare, dar noul guvern PSD nu i-a luat rafinaria inapoi, ci in 2003 i-a dat o noua reesalonare, pe sapte ani, adica pana in 2010, inclusiv pentru noi datorii facute in perioada 2000-2003.
Datoriile istorice, de 571 mil. euro, au fost transformate in 2003 in obligatiuni, printr-o ordonanta de urgenta semnata de premierul Adrian Nastase si de ministrul finantelor Mihai Tanasescu, fiind modificat si contractul de privatizare cu APAPS, care era condus de Ovidiu Musetescu. Conversia obligatiunilor a permis Rompetrol sa investeasca in modernizarea si majorarea capacitatii de productie a Petromidia. Ordonanta a fost adoptata in Parlament in aprilie 2004, fiind votata inclusiv de PD.
Obligatiunile sunt scadente in 2010, insa grija achitarii datoriei a trecut acum la kazahii de la KazMunaiGaz, desi Patriciu a fost cel care a negociat imprumutul de la stat. In februarie 2007, AVAS (urmasa FPS si APAPS), condusa in acel moment de catre liberalul Theodor Atanasiu, a scos de sub monitorizarea postprivatizare compania Rompetrol Rafinare, deschizand astfel calea pentru vanzarea grupului Rompetrol.
Ministrul de finante Varujan Vosganian si premierul Calin Popescu Tariceanu nu s-au opus vanzarii grupului Rompetrol, desi statul are de recuperat 571 mil. Û de la Rompetrol Rafinare, si astfel Patriciu si-a incasat miliardul de euro, iar statul asteapta ca in 2010 kazahii sa se tina de cuvant si sa plateasca datoriile de la Petromidia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO