Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt şerifii care reglementează şi supraveghează sectorul financiar în ţările din regiune

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

12.03.2014, 00:06 180

În majoritatea ţărilor din regiune o singură autoritate supraveghează întregul sector financiar (bănci, bursă, fonduri mutuale, fonduri de pensii şi asigurări). Conducătorii acestor autorităţi sunt profesionişti cu ani buni de experienţă fie în băncile centrale, firme sau bănci de investiţii, fie la ministerul  economiei.

Omoloagele ASF din ţările din regiune sunt autoritatea poloneză Komisja Nadzoru Finansowego (KNF), care supraveghează piaţa bancară, piaţa de capital, asigurările şi pensii private, în Ungaria este Banca Centrală - Magyar Nemzeti Bank (MNB) - care de la 1 octombrie 2013 s-a integrat cu autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare într-o singură instituţie. În Cehia, banca centrală supraveghează întreaga piaţă financiară - bănci, asigurări, bursă, pensii private. În Austria, autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare nonbancare se numeşte Finanzmarktaufsicht. Instituţia este supravegheată de un consiliu din care fac parte ministrul de finanţe şi guvernatorul băncii centrale.

În Polonia, preşedintele KNF este Andrei Jakubiaj. Potrivit CV-ului publicat pe website-ul instituţiei, el este absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii din Varşovia. Din 1991 până în 2006, el a ocupat diferite poziţii executive la Banca Naţională a Poloniei. Din 1992 a fost consilier al preşedintelui Băncii Naţionale în cadrul inspectoratului general de supraveghere financiară. A fost responsabil în particular de redresarea unor bănci aflate în situaţii financiare dificile. Din 1998 până în 2006, Jakubiak a fost membru în Consiliul Băncii Naţionale a Poloniei.

Autoritatea din Polonia a fost înfiinţată în 2006 preluând atribuţiile Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Fondurilor de Pensii şi a Comisiei de Valori Mobiliare. Preşedintele KNF a fost numit de primul-ministru pentru un mandat de cinci ani. Ulterior, KNF a preluat şi atribuţiile Comisiei de Supraveghere a Băncilor, în ianuarie 2008, având astfel sub supraveghere întregul sector financiar din Polonia. Preşedintele KNF răspunde direct în faţa primului-ministru. În Polonia, preşedintele KNF are un salariu brut de 3.700 de euro/lună (15.000 de zloţi), ceea ce înseamnă un salariu net de circa 2.500-3.000 de euro. În Polonia, salariul din orice instituţie financiară de stat, inclusiv autoritatea de supraveghere, nu poate depăşi salariul ministrului de finanţe. La rândul lor, salariile miniştrilor şi ale celor mai înalţi oficiali din Polonia nu pot depăşi de 5 ori salariul mediu net pe economie, care e de circa 700 de euro.

În România, preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu a câştigat 14.000 de euro/lună, de circa zece ori mai mult decât primul-ministru Victor Ponta, iar salariile celorlalţi patru membri executivi sunt de 95%, respectiv 90% din câştigul preşedintelui.

KNF supraveghează pieţe de peste 600 de miliarde de euro, în timp ce în România BNR şi ASF supraveghează împreună pieţe în valoare de 110 miliarde de euro.

În Ungaria, Banca Naţională şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost integrate într-o singură instituţie din octombrie 2013. Guvernatorul băncii centrale este Matolcsy György. El este şi ministru pentru economia naţională din 2010. În 2007 a fondat Institutul Maghiar pentru Dezvoltare Economică, pe care l-a condus până în 2010. Timp de doi ani a fost ministru pentru afaceri economice. Timp de trei ani, până în 1994, a reprezentat guvernul ungar în conducerea băncii de investiţii BERD la Londra.

În Cehia, din 1993, banca centrală este responsabilă de supravegherea sistemului financiar. Miroslav Singer este guvernatorul băncii centrale din Cehia. El a absolvit metode matematice şi economie la Universitatea de Economie din Praga şi a obţinut doctoratul în economie la Universitatea din Pittsburgh. A lurcat ca cercetător şi lector la Institutul de Economie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Cehia. A fost economist-şef la compania Expandia Finance şi director general la Expandia Holding. A lucrat şi pentru firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers, unde s-a specializat în recuperare creanţe, restructurare şi tranzacţii cu active aflate în distress.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO