Burse - Fonduri mutuale

Circa 6,3% din acţiunile SIF Banat-Crişana şi-au schimbat proprietarul

Circa 6,3% din acţiunile SIF Banat-Crişana şi-au...

Autor: Stefan Musgociu

16.09.2013, 20:45 674

Două pachete de acţiuni repre­zentând cumulat 6,27% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au fost transferate ieri prin intermediul a două tranzacţii speciale în valoare cumulată de 45,4 milioane de lei (10,2 milioane de euro), la un preţ cu aproape 14% peste închiderea de vineri.

Cel mai mare pachet, reprezentând aproape 5% din acţiuni, a fost transferat printr-un deal la ora 16:28, pentru 36,2 mi­lioane de lei (8,1 mil. euro).

Al doilea pachet reprezintă 1,27% din titlurile SIF Banat-Crişana şi a fost tranzacţionat la ora 16:39, pentru 9,2 milioane de lei (aproape 2,1 milioane de euro).

Ambele deal-uri au fost realizate la preţul de 1,32 lei/acţiune, cu 13,9% peste ultima cotaţie de vineri. Vineri, preţul acţiunilor SIF1 pe piaţa principală a BVB a crescut cu 12% în finalul şedinţei, fără nicio explicaţie.

Având în vedere preţul ridicat la care au fost efectuate deal-urile, este posibil ca saltul înregistrat vineri de acţiunile SIF Banat-Crişana să fi fost determinat de unul dintre investitorii implicaţi în transferul pachetului de aproape 5% de luni, întrucât preţul dintr-un deal poate varia cu Ă/- 15% faţă de ultima cotaţia din şedinţa precedentă pe piaţa principală.

Pe piaţa principală a BVB, acţiunile SIF Banat-Crişana au închis cu o scădere de 5,09%, la 1,1 lei. Ope­raţiunile de pe piaţa principală au cumulat 541.000 de lei.

Raportat la preţul la care au fost operate deal-urile, de 1,32 lei/acţiune, SIF Banat-Crişana este evaluată la aproape 724,5 milioane de lei (162,6 mi­lioane de euro), iar în funcţie de preţul de la închiderea şedinţei din piaţa principală, capitalizarea bursieră este de 603,7 milioane de lei (135,5 milioane de euro).

Societatea de investiţii financiare şi-a schimbat modul de administrare a activelor după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al consiliului de ad­ministraţie şi director general. Bîl­teanu este la conducerea SIF Ba­nat-Crişana din luna decembrie a anului tre­cut, când l-a înlocuit pe Ioan Cu­zman, care s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

În AGA din luna aprilie, acţionarii au decis ca SIF Banat-Crişana să nu distribuie dividende şi să păstreze profitul pentru investiţii.

Potrivit celor mai recente raportări, omul de afaceri Ioan-Alin Tatu deţine 5% din acţiunile SIF Banat-Crişana. Un pachet apropiat, reprezentând 4,56% din titluri, este controlat de un grup de persoane printre care se regăsesc Dragoş Bîlteanu şi preşedintele con­siliului de administraţie al Ro­menergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib.

La finele lunii iulie, SIF Banat-Crişana avea un activ de 1,520 miliarde lei, cu 15,4% peste nivelul de la finele anului trecut.

Totuşi, acţiunile societăţii sunt tranzacţionate la cel mai mare discount dintre cele cinci SIF-uri, faţă de valoarea activului net pe acţiune, de peste 60%, raportat la ultimul preţ din piaţa principală, de 1,1 lei/acţiune.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO