Burse - Fonduri mutuale

Clubul obligaţiunilor de la periferia Europei salută un nou membru: Franţa

Clubul obligaţiunilor de la periferia Europei salută un...

Autor: Catalina Apostoiu

24.02.2017, 00:04 1063

Investitorii au început din nou să vandă obligaţiuni emise de statele de la periferia Europei din cauza unor temeri de ordin politic. De această dată, Franţa, unul din stalpii zonei euro, s-a alăturat nefericitei societăţi de la periferie, scrie Wall Street Journal.

Investitorii vand datorii guvernamentale franceze, îngrijoraţi că Franţa o va alege ca preşedinte pe Marine Le Pen, candidata care a promis să scoată ţara din zona euro. Din acest motiv, obligaţiunile franceze au din ce în ce mai mult un comportament asemănător celui al obligaţiunilor ţărilor europene celor mai serios afectate de criza datoriilor suverane din 2011-2012.

Este o adevărată răsturnare de situaţie pentru a doua mare economie a Europei. După criză, obligaţiunile franceze se tranzacţionau în tan­dem cu cele germane. La începutul săptă­manii, un sondaj care o indica pe Le Pen fa­vo­rită în cursa pentru prezidenţiale a împins ran­da­mentele obligaţiunilor franceze pe 10 ani în sus la 1,064%. Spreadul faţă de randa­mentele obligaţiunilor germane a atins 0,84 puncte, cel mai ridicat din peste patru ani. Cu şase luni în urmă, diferenţa era de numai 0,22.

În creştere sunt şi randamentele obliga­ţiu­ni­lor italiene şi portugheze pe 10 ani, iar cele gre­ceşti au avansat puternic. Prima pe care in­ves­titorii o cer pentru deţinerea dato­riilor acestor ţări în raport cu cele ale econo­miilor nord-europene mai bogate ca Germania şi Olanda va continua să crească în condiţiile in­ten­si­ficării unor riscuri şi achiziţiilor mai re­duse din cadrul programului BCE, spun spe­cialiştii.

Cu siguranţă, spreadurile obligaţiunilor din sudul Europei erau în creştere înainte de intensificarea temerilor privitoare la Franţa. Însă în Europa vanzările masive de obligaţiuni ale unei ţări au de obicei efecte asupra membrelor mai fragile ale blocului. Franţa pare acum în acest rol.

Investitorii internaţionali se tem de posibilitatea ca Le Pen să nu provoace o surpriză de genul Brexit şi să şocheze pieţele.

În 2012, BCE a stăvilit căderea obligaţiunilor economiilor de la periferie achiziţionand titluri de datorie de miliarde de euro. Achiziţiile BCE au trecut însă de varf.

Totuşi, este puţin probabil ca BCE să permită randamentelor din zona euro să atingă nivelurile din 2012 din nou, spun investitorii. În plus, nu toate economiile de la periferie par fragile. Investitorii văd obligaţiunile a două astfel de ţări, Spania şi Irlanda, drept un pariu din ce în ce mai sigur.

Investitorii găsesc de asemenea chilipiruri în mijlocul ultimei runde de turbulenţe politice din Europa, chiar în Franţa. Din ianuarie, Adam Whiteley, manager de portofoliu la Insight Investment din Londra, achiziţionează obligaţiuni guvernamentale franceze vanzand în paralel obligaţiuni corporate franceze, considerand că diferenţa dintre cele două s-a redus prea mult.

În acelaşi timp, majoritatea investitorilor, în special cei francezi, tot nu cred că există şanse ca Le Pen sau alţi candidaţi eurosceptici ca aceasta să vină la putere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO