Burse - Fonduri mutuale

CNVM il someaza pe Chelu sa-si vanda SIF-urile. Chelu: Nu vand nimic. Sa vanda ei si-i dau in judecata

CNVM il someaza pe Chelu sa-si vanda SIF-urile. Chelu: Nu vand nimic. Sa vanda ei si-i dau in judecata
13.11.2008, 19:51 43

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ii obliga pe omul de afaceri Catalin Chelu si pe persoanele cu care acesta actioneaza in mod concertat la SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) sa isi diminueze participatiile la 1% din actiunile fiecarei societati de investitii financiare, potrivit unor ordonante emise ieri de institutia de supraveghere a pietei de capital.

Chelu controleaza 9,89% din actiunile SIF Oltenia, impreuna cu 25 de firme si patru persoane fizice, iar la SIF Moldova detine 8,54% din capital, alaturi de 30 de firme si trei persoane fizice, potrivit unor raportari transmise de cele doua SIF-uri in ultimele saptamani. Conducerile celor doua SIF au suspendat drepturile de vot in cadrul AGA pentru pachetele de actiuni care depasesc pragul de 1%, respectiv un pachet de 8,89% din actiunile SIF5 si unul de 7,542% din titlurile SIF2. Acum, CNVM il someaza pe Catalin Chelu sa vanda participatiile respective.
"Domnul Chelu Catalin Constantin impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat in legatura cu emitentul SIF Moldova (...) au obligatia de a se incadra in prevederile art.286^1 din Legea nr. 297/2004 privind piata de capital cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale instructiunii CNVM nr.1/2007", se arata intr-o ordonanta a CNVM transmisa Bursei de Valori Bucuresti.
Decizia este similara si in cazul actiunii concertate a lui Chelu si la SIF Oltenia.
In prezent, actiunile SIF se tranzactioneaza la minimele ultimilor patru ani si cu mult sub valoarea activelor nete ale acestora. De la inceputul anului, titlurile SIF2 si SIF5 au pierdut peste 80% din valoare. Astfel, in prezent, pachetul de 8,89% din actiunile SIF5 pe care Chelu ar trebui sa-l vanda valoreaza pe Bursa circa 9,6 mil. euro, fata de 54 mil. euro la inceputul anului, iar participatia de 7,54% de la SIF2 este evaluata la 6,3 mil. euro, fata de 35 mil. euro in decembrie 2007. Astfel, omul de afaceri si persoanele implicate ar pierde circa 73 mil. euro din vanzarea actiunilor fata de cat ar fi incasat anul trecut.
De asemenea, pretul actual al celor doua pachete de actiuni este cu circa 43 mil. euro mai mic decat valoarea activelor nete aferente acestor participatii la data de 7 noiembrie, respectiv 58,7 mil. euro.
"Nu voi vinde nicio actiune. Ii las pe ei sa vanda si apoi ii voi da in judecata pentru a recupera diferenta de pret pana la valoarea lor adevarata. E treaba lor cum o sa se descurce", sustine Catalin Chelu.
"Ei nu pot sa dovedeasca nici concertarea. Aceste decizii reprezinta un atentat la dreptul de proprietate, garantat prin constitutie", mai spune omul de afaceri.
Potrivit unei instructiuni emise de CNVM in luna martie a anului trecut, actionarii care detin mai mult de 1% din titlurile unei societati de investitii financiare, in mod individual sau concertat cu alti investitori, trebuie sa raporteze si, in termen de trei luni, sa-si diminueze participatia sub pragul mentionat. In caz contrar, se aplica prevederile articolului 283 din Legea 297/2004, se mai mentioneaza in instructiune.
Conform articolului 283 din legea pietei de capital, dupa expirarea termenului de trei luni, daca actiunile dobandite cu incalcarea legislatiei in vigoare nu au fost vandute, CNVM dispune entitatii reglementate, in acest caz SIF-ului, anularea actiunilor respective, emiterea unor noi actiuni purtand acelasi numar si vanzarea acestora, urmand ca pretul incasat din vanzare sa fie consemnat la dispozitia dobanditorului initial, dupa retinerea cheltuielilor ocazionate de vanzare. Consiliul de Administratie al SIF-ului este raspunzator de indeplinirea acestor masuri.
CNVM i-a mai cerut si in septembrie lui Chelu sa vanda un pachet de circa 2% din actiunile SIF5 dupa ce a stabilit ca acesta detinea in mod concertat cu alte persoane 3% din societate, pe baza datelor de la AGA din aprilie. Tot atunci, CNVM l-a amendat pe Chelu cu 5.000 de lei pentru ca nu a raportat depasirea pragului si a respins numirea lui in functia de presedinte la SIF Moldova.
SIF Oltenia are programata astazi adunarea generala a actionarilor (AGA) in care se va alege componenta Consiliului de Administratie pentru urmatorii patru ani, in cursa fiind inscrisi 21 de candidati pentru 7 posturi. Si la SIF Moldova are loc AGA pentru a se discuta oportunitatea mentinerii lui Catalin Chelu in CA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO