Burse - Fonduri mutuale

Combinatul Mittal Hunedoara a rămas în pană de bani

21.06.2010, 23:48 123

Miliardarul indian Lakshmi Mittal, care deţine combinatulsiderurgic specializat în produse lungi ArcelorMittal Hunedoara(SIDG), va decide luna viitoare dacă dizolvă societatea sau aduce82,6 mil. euro la capital în urma unei majorări cu cash în valoaretotală de 94 mil. euro.

"În mod evident decizia este de majorare de capital, doar căaceasta trebuie supusă acţionarilor. Nu se pune problema dizolvăriicompaniei", au spus reprezentanţii ArcelorMittal. Nevoia delichidităţi a combinatului vine după ce compania a acumulatpierderi din activitate de 222 mil. lei (52 mil. euro) şi ca urmarecapitalurile proprii ale societăţii au scăzut la mai puţin dejumătate din valoarea capitalului social.

Un alt combinat siderurgic deţinut de miliardar, cel de laRoman, înregistra la 31 martie 2010 o valoare contabilă negativă de-214,7 mil. lei (circa 51 mil. euro), şi, conform legii, acţionariitrebuie să decidă dacă reîntregesc capitalul sau dizolvăsocietatea.

Totuşi, până în prezent conducerea combinatului nu a chematacţionarii pentru a lua o decizie.

Anul trecut a fost cel mai greu an pentru Mittal de la venirealui în România, în 2001, când pe fondul crizei, acesta a fostnevoit să închidă temporar mai multe capacităţi de producţie şi sătrimită o mare parte a angajaţilor în şomaj. De la cele patrucombinate deţinute de ArcelorMittal în România au plecat numai anultrecut circa 5.740 de oameni.

Condiţiile neprielnice de pe piaţă l-au determinat pe miliardarchiar să închidă definitiv cocseria din cadrul ArcelorMittalGalaţi, unde lucrau circa 2.200 de angajaţi, mişcare care aalimentat speculaţiile privind închiderea celui mai mare combinatdin România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO