Burse - Fonduri mutuale

Comelf a revenit pe profit la semestru dupa pierderi in primul trimestru

Comelf a revenit pe profit la semestru dupa pierderi in primul trimestru
28.07.2009, 00:00 73

Masurile de restructurare si reducere a costurilor impuse de conducerea producatorului de utilaje pentru extractie si constructii Comelf Bistrita (CMF) au dus compania pe profit in primele sase luni din acest an, dupa ce in primul trimetru raportase pierderi de 156.000 de lei. Pe primele sase luni din 2008, firma raportase un profit net de 3,5 mil. lei.

"Rezultatele se situeaza sub cele din anul trecut datorita volatilitatii pietei de utilaje terasiere si diminuarii cererilor de utilaje si echipamente pentru industria energetica si pentru protectia mediului. Ceea ce este insa demn de semnalat este ca in aceste conditii foarte dificile, societatea este rentabila si a realizat profit pe semestrul I", a declarat Dorin Stoian, directorul general al Comelf Bistrita.

In conditiile in care, conform companiei, tintele stabilite in Bugetul de Venituri si Cheltuieli nu au fost atinse in totalitate in prima jumatate a acestui an, Consiliul de Administratie al Comelf a propus si aprobat modificarea BVC pentru 2009.

Reprezentantii companiei spun ca volumul contractelor s-a redus in primul semestru din 2009 la mai putin de doua treimi comparativ cu anul precedent, cand acestea se cifrau la 68,8 mil. lei.

"Paradoxal, numarul contractelor a crescut fata de perioadele precedente, dar a scazut considerabil valoarea individuala a fiecaruia. In fapt provocarea acestui an, consecinta directa a crizei economice, consta in necesitatea de a schimba radical structura de produse. Pentru a evidentia amploarea problematicii mentionam ca doar 35% din produsele executate in anul trecut se mai regasesc in portofoliul de comenzi din acest an. Avem insa fabrici la care doar 10 % din produsele anului trecut se mai regasesc in fabricatie in acest an", spune Stoian.

La nivelul clientilor, directorul general declara ca numarul acestora s-a redus drastic in primul semestru, anulandu-se colaborarea cu parteneri traditionali importanti, cu pondere mare in cifra de afaceri a companiei.

Conform acestuia, relatiile comerciale cu clientii existenti sunt modeste ca valoare. Pentru a mentine aceste relatii, precum si pentru a atrage noi contracte, societatea a decis reducerea preturilor la toate produsele.

Despre evolutia intregului sector, Stoian este de parere ca productia, cifra de afaceri si veniturile din industria de masini si utilaje vor evolua in continuare pe o curba descendenta, eventual cu o reducere a pantei in ultimul trimestru din acest an. Conform acestuia, o revenire a pietei va putea avea loc in finalul trimestrului al doilea al anului viitor.

 

Comelf si-a redus substantial investitiile

Comelf are aprobat pentru 2009 un plan de investitii in valoare de circa 3,4 milioane de lei (800.000 de euro), finantat, conform companiei, din surse proprii.

Suma alocata investitiilor este sub nivelul anului trecut, atunci cand societatea a investit circa 1,4 milioane de euro.

"Suma este inferioara celor alocate in anii precedenti, pe de o parte deoarece apreciem ca actualele dotari sunt suficiente, trebuind facute doar unele modernizari, reabilitari si dotari tehnice la locurile de munca, iar pe de alta parte, criza ne obliga la prudenta.

In acest an se vor moderniza principalele doua masini-unelte de prelucrat de mare performanta , o masina de alezat si frezat si un strung Carusel", spune Dorin Stoian.

De asemenea, compania vizeaza finalizarea programului de modernizare a produrilor rulante, inclusiv caile de rulare, ceea ce va conduce la reducerea consumului de energie electrica si la marirea sigurantei in exploatare.

In plus, directorul general spune ca modernizarile de utilaje si masini-unelte vor permite diversificarea productiei si abordarea fabricatiei unor repere si subansambluri complexe si de mare gabarit pentru care se intrevad cereri.

Compania este controlata in proportie de 78% de firma Uzinsider Bucuresti si are o capitalizare de 13 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO