Burse - Fonduri mutuale

Comisia de buget din Camera Deputaţilor a votat ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5%

Comisia de buget din Camera Deputaţilor a votat ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5%

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

07.11.2011, 19:31 1122

Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor a votat cu majoritate de voturi în favoarea ridicării pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5%, după aproape doi ani de când proiectul este blocat în comisie.

Mai rămâne doar ca proiectul de lege să fie votat şi în plenul Camerei Deputaţilor, iar dacă votul va fi favorabil investitorii vor putea cumpăra pachete de 5% din acţiunile unui SIF, faţă de 1% până în prezent.

"Comisia de buget finanţe a dat un raport favorabil proiectului legislativ de majorare a pragului de deţinere la SIF-uri. Sunt şanse mari ca poriectul să fie aprobat în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, şi astfel pragul la SIF-uri să fie majorat la 5%", a spus senatorul Ovidiu Marian, unul dintre iniţiatorii proiectului.

La mijlocul lui 2009, un grup de senatori şi deputaţi a iniţiat un proiect de lege prin care solicita eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri. Senatul a aprobat însă ca pragul să fie majorat de la 1% la 5%, în noiembrie 2009. Apoi, proiectul a mers la camera Deputaţilor, unde a fost blocat aproape doi ani în comisii, iar investitorii nu mai sperau la un deznodământ favorabil.

Acesta vine în contextul în care SIF-urile au bătut palma cu Erste să-i vândă participaţiile deţinute la BCR, iar acţiunile SIF-urilor se tranzacţionează pe bursă la mai puţin de 50% din valoarea activelor.

Luni, spre finalul şedinţei de tranzacţionare, acţiunile SIF-urilor au crescut cu 5%, investitorii după ce investitorii au aflat că proiectul a intrat pe ordinea de zi a comisiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO