Burse - Fonduri mutuale

Comnord Bucureşti, perla lui Creţeanu, a scăzut de 80 de ori pe Bursă de la maximul din 2007

Comnord Bucureşti, perla lui Creţeanu, a scăzut de 80 de ori pe Bursă de la maximul din 2007

Autor: Andrei Chirileasa

13.01.2011, 23:54 547

Sorin Creţeanu, unul dintre asociaţii miliardarului bucureşteanGabriel Popoviciu, era un personaj aproape necunoscut publiculuipână în 2007, când acţiunile principalei companii de construcţii pecare o controlează, Comnord Bucureşti (COSC), au sărit de zece oripe piaţa RASDAQ, transformându-l dintr-o dată în unul dintre ceimai bogaţi oameni de afaceri de pe Bursă.

Acum, compania mai valorează mai puţin de 2% din capitalizareade atunci, numărându-se printre companiile care au fost cele mailovite de criza din ultimii trei ani.

Ascensiunea bruscă a acţiunilor Comnord, care depăşea cu multritmul de creştere al afacerilor companiei (care s-au dublat înperioada 2005-2007), se datora în principal creşterii dezlănţuitedin acel moment al pieţei imobiliare. La fel se întâmpla atunci şicu alte companii din sectorul construcţiilor sau din imobiliare,precum Imotrust Arad (ARCV) sau mai cunoscuta Impact Bucureşti(IMP), care au suferit de asemenea scăderi puternice pe Bursă înultimii trei ani.

În prezent, companiile imobiliare sau din sectorulconstrucţiilor au ajuns să fie evaluate pe preţul câtorvaapartamente, percepţia negativă a investitorilor accentuându-se pemăsură ce raportările oficiale indică noi scăderi ale sectoruluiconstrucţiilor (INS a anunţat că volumul lucrărilor de construcţiia scăzut cu 18,9% în noiembrie 2010 faţă de noiembrie 2009).

"În 2007 era un over reaction în sus, acum e un over reaction înjos. Atunci totul părea roz şi se anunţau în fiecare zi investiţiiîn imobiliare, acum companiile de construcţii se bucură la oricemică licitaţie. Cred că economia internă se zbate să atingă minimulîn această perioadă, iar în momentul în care vor exista semneleclare ale relansării economice, sectorul construcţiilor va devenicu siguranţă printre cele mai interesante", explică AndreiRădulescu, analist la firma de brokeraj Target Capital.

La o capitalizare de 4 mil. euro, Comnord a devenit una dintrecompaniile interesante de pe Bursă. De altfel, scăderea preţuluiacţiunilor la minimele ultimilor şase ani a făcut ca volatilitateasă crească. Ieri, titlurile Comnord au câştigat 7%.

Deşi afacerile companiei s-au contractat puternic, pe fondulîntreruperii unor proiecte, cum ar fi lucrările la două pavilioaneale Romexpo, estimate în 2008 la 36 mil. euro, aceasta deţineactive importante, care ar putea reveni în atenţia investitorilorîn momentul în care sectorul imobiliar va da semne deredresare.

Potrivit raportului pe 2009, valoarea contabilă a activelorComnord era de circa 152 mil. lei (36 mil. euro), în timp cedatoriile însumau 53 mil. lei (12,5 mil. euro). Capitalurileproprii se ridicau astfel la 91 mil. lei (21,5 mil. euro).

Potrivit aceluiaşi raport, compania deţine un teren de 1,2hectare în sectorul 3 din Bucureşti şi terenuri de circa 12,7hectare în Buftea. Comnord mai deţine 34% din Lafarge Comnord, ofirmă în care este parteneră cu grupul francez Lafarge, 50% dinproiectul Băneasa Rezidenţial, unde este asociată cu firma BăneasaInvestments a lui Gabriel Popoviciu, şi 3,7% din Piaţa Obor Market,dezvoltatorul pieţei Obor, unde acţionar majoritar este firmaPractic Bucureşti, controlată de familia Dimofte.

Comnord deţine şi 99% din producătorul de construcţii metaliceGirueta Jilava (GIRU), o altă firmă listată pe RASDAQ, care are înprezent o capitalizare mai mare decât Comnord, de 25 mil. lei, darşi o lichiditate extrem de scăzută. Compania lui Creţeanu esteasociată cu Procema Bucureşti şi cu Poşta Română în firma ImopostDevelopments, care dezvoltă un hotel în apropiere de PiaţaVictoriei, pe un teren care a aparţinut Poştei.

Această asociere a generat un scandal de corupţie în 2008, încare au fost implicaţi doi foşti miniştri.

Pe lângă Comnord, Creţeanu mai deţine institutul de proiectăriîn construcţii Procema Bucureşti, care şi-a redus în 2009 afacerilela 134 mil. lei, de la 306 mil. lei în 2008 şi a dat afară jumătatedin cei 256 de angajaţi. La Comnord, numărul de angajaţi a scăzutde la 230 în 2005 la 76 în 2009.

Nici reprezentanţii Comnord şi nici Sorin Creţeanu nu au pututfi contactaţi ieri pentru comentarii.

Cât au pierdut magnaţii din construcţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO