Burse - Fonduri mutuale

Compania de agribusiness Holde Agri Invest încheie prima şedinţă de tranzacţionare la bursa românească la o capitalizare de 60,3 milioane lei. Preţul unei acţiuni, 1,4 lei

Compania de agribusiness Holde Agri Invest încheie prima...

Autor: Tibi Oprea

01.10.2020, 18:23 1086

Acţiunile Holde Agri Invest (simbol bursier HAI) au închis prima şedinţă de tranzacţionare pe piaţa AeRO la 1,4 lei pe unitate, un preţ cu 25,7% mai mare faţă de cel de referinţă, astfel că investitorii au stabilit o capitalizare a operatorului de terenuri agricole de 60,3 milioane de lei, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Spre comparaţie, preţul la care au fost vândute acţiunile în plasamentele private din 2019 şi 2020 a fost de 1,1135 lei pe unitate.

Investitorii au realizat în şedinţa de miercuri nu număr de 877 de tranzacţii cu 1,56 de milioane de acţiuni HAI, care s-au ridicat la 2,3 milioane de lei, arată datele BVB.

“Holde Agri Invest la acest moment înseamnă doi-trei ani de activitate, 10.000 de hectare şi 10 milioane de euro deja învestiţi. Planul nostru de creştere vizează 20.000-30.000 de hectare pe care să le lucrăm, ceea ce poate să reprezinte o societate de farming solidă şi cu operaţiuni eficiente. În acest moment lucrăm deja 10.000 de hectare după trei ani, în două locaţii, în judeţele Teleorman şi Călăraşi, circa 3.500 în Teleorman plus 2.500 achiziţionate recent, iar pe judeţul Călăraşi 3.500 de hectare la ferma Agomixt. Suntem în discuţii şi pentru extinderea acestei suprafeţe şi de asemenea avem în derulare mai multe proiecte de investiţii care vizează capacitatea de depozitare şi sisteme de irigaţii”, a spus Liviu Zăgan, acţionar şi CEO al Holde Agri Invest, în cadrul evenimentului de listare a acţiunilor la BVB.

Pe 15 iunie 2020, au fost înregistrate în sistemul Bursei de la Bucureşti 9,1 milioane de acţiuni în valoare de 10,1 milioane de lei. Compania a atras 22 de milioane de lei la ultimele două runde finanţare, din decembrie 2019 şi iunie 2020, în timp ce în prima rundă, care fost privată, a strans circa 5 milioane de lei.

„Suntem încântaţi că prin listarea de astăzi, demonstrăm că şi un start-up poate atrage capital de la investitorii Bursei de Valori Bucureşti, atât timp cât are un plan de afaceri concret, perspective atractive de creştere şi o guvernanţă corporativă solidă. Vom continua să folosim instrumentele oferite de piaţa de capital pentru a ne alimenta dezvoltarea şi pe viitor. Intenţia noastră este să aducem cât mai multe premiere în piaţă, inclusiv achiziţii de companii şi extinderea terenului arabil prin schimb de acţiuni şi majorări de capital prin aport în natură, pentru a construi unul dintre cei mai proeminenţi jucători din sectorul agricol românesc”, a declarat Iulian Cîrciumaru, acţionar şi Preşedintele Consiliului de Administraţie al holdingului.

Pe SMT-ul BVB au fost listate doar acţiunile de clasă A (ordinare) ale Holde Agri Invest, care reprezintă 86,47% din capitalul social al societăţii. Diferenţa de 13,53% din acţiunile Holde Agri Invest este reprezentată de acţiuni clasa B (preferenţiale), care nu sunt listate la BVB. Vertical Group Seven, fond de investiţii al antreprenorilor Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu, deţine 14,66% din totalul acţiunilor, iar diferenţa este deţinută de mai multe persoane fizice (62,76%) şi persoane juridice (22,58%).

Ideea proiectului Holde Agri Invest a fost concepută în 2016, de patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu şi Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii şi-au unit forţele cu echipa companiei locale de asset management, Certinvest, şi în 2018, au înfiinţat Holde Agri Invest. La scurt timp, societatea a atras o investiţie externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu. În iulie 2018, societatea a realizat prima achiziţie, o fermă de aproximativ 2.800 de hectare în zona Roşiori de Vede din judeţul Teleorman (ferma Roşiori) prin preluarea a cinci societăţi şi a centrului de mecanizare existent care deserveşte suprafaţa totală cultivată. În aprilie 2020, Holde a achiziţionat integral compania Agromixt Buciumeni, societate înfiinţată în 1991, cu capital românesc, care exploatează terenuri agricole în judeţul Călăraşi, ajungând la peste 7.000 de hectare de teren operat. În cursul anului 2020, Holde a continuat să se se extindă, având în prezent în exploatare aproape 10.000 ha de teren agricol. De asemenea, societatea deţine un siloz de 10.000 de tone, dar intenţionează să-şi extindă capacitatea de depozitare la 30.000 de tone până în anul 2023.

În urma listării, Holde va continua să utilizeze în mod activ diferite mecanisme de finanţare oferite de piaţa de capital pentru dezvoltarea continuă a afacerii. Una dintre metodele de creştere planificate deja de către management este achiziţia de companii şi extinderea terenului arabil prin schimb de acţiuni (share swaps) şi majorări de capital prin aport în natură. Obiectivul Holde este de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători români de pe piaţa agricolă locală, atingând un minim de 20.000 hectare de teren operat în următorii şapte ani. Pentru a atinge acest obiectiv, Holde va investi peste 50 de milioane de euro în achiziţii de terenuri, utilaje noi, instalaţii de depozitare, precum şi sisteme moderne de irigaţii.

Cele două runde de finanţare prin care Holde Agri Invest a atras cele 22 milioane lei au fost intermediate de BRK Financial Group (BRK), în calitate de Intermediar, societatea de brokeraj activând şi în calitate de Consultant Autorizat pentru listarea Holde Agri Invest pe piaţa AeRO. În cadrul celui de-al doilea plasament, alături de BRK Financial Group – Manager de sindicat, a participat şi societatea de brokeraj Goldring – membru de sindicat. Cornerstone va asista Holde Agri Invest în următoarele 12 luni în vederea asigurării conformităţii cu cerinţele impuse de Bursă, fiind numit Consultant Autorizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO