Burse - Fonduri mutuale

Companiile de pe Bursa arata primele cum le-a lovit euro

Companiile de pe Bursa arata primele cum le-a lovit euro
15.02.2009, 18:17 22

Peste 80% dintre cele 44 de companii de pe Bursa care au raportat pana in prezent rezultatele preliminare pe 2008 au inregistrat pierderi din cauza deprecierii leului si a scumpirii creditarii.

Practic, aproape tot ce au castigat companiile anul trecut din activitatea de baza au dat pe credite la banci sau pe plata altor datorii. Per total, pierderile financiare cumulate ale emitentilor de la Bursa s-au ridicat la 1,1 mld. lei (circa 300 mil. euro), adica aproape cat profitul net inregistrat de BRD, a doua banca din Romania ca marime. In analiza nu au fost cuprinse SIF-urile si bancile.
Raportarile financiare ale companiilor de pe Bursa ofera primele date cuantificabile privind efectele pe care criza financiara le are asupra economiei romanesti. O imagine mai exacta asupra pierderilor din economie va fi disponibila abia dupa jumatatea anului, cand companiile nelistate isi vor publica rezultatele la Ministerul de Finante.
Rezultatele companiilor listate arata ca cele mai mari pierderi au fost determinate anul trecut de deprecierea leului, si nu din activitatea de baza, reevaluarea datoriilor in euro sau in dolari anuland cea mai mare parte a profiturilor din exploatare.
De exemplu, Rompetrol Rafinare (RRC) a inregistrat pierderi financiare de peste 502 mil. lei, desi compania a trecut pe profit in activitatea de exploatare. Compania grupului Rompetrol avea datorii totale de 2,69 mld. lei la sfarsitul lui 2008, in crestere cu 470 mil. lei fata de finele lui 2007, si a platit anul trecut dobanzi de 143 mil. lei, cu 20% mai mari decat in anul precedent.
Rusii de la TMK au inregistrat pierderi de 100 mil. lei din reevaluarea datoriilor Artrom Slatina (ART), care au dus pe pierdere compania, pentru prima data de la privatizare. Compania de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR), a omului de afaceri Gheorghe Calburean, a inregistrat o scadere cu 81% a profitului net din cauza pierderilor financiare de 23 mil. lei, iar exemplele pot continua. Valoarea cumulata a pierderilor financiare in cazul companiilor analizate a fost de aproape doua ori mai mare decat profitul total obtinut de acestea din exploatare, fapt ce a determinat ca cele 44 de companii sa incheie anul cu pierderi nete totale de 532 mil. lei (145 mil. euro).
Aceasta in ciuda faptului ca activitatea curenta le-a adus anul trecut profituri cumulate in crestere cu aproape 25% comparativ cu 2007.
Totodata, afacerile insumate ale emitentilor au avansat anul trecut 33,6%, pana la 19,4 miliarde de lei (5,3 mld. euro).
"Ma asteptam sa fie rezultate mai slabe, dar ma surprinde ca este atat de generalizata problema. Companiile se confrunta cu efectele crizei si trebuie sa fie atente si in viitor pentru ca acesta ar putea fi doar inceputul", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Pierderile din reevaluarea datoriilor sunt pierderi contabile care teoretic pot fi recuperate in anii urmatori, daca leul se intareste.
Pana atunci ele afecteaza si partea operationala, in conditiile in care la cursurile actuale companiile sunt nevoite sa scoata mai multi bani din conturi pentru plata ratelor si dobanzilor aferente creditelor in euro si vor fi obligate sa renunte la investitii sau sa-si restranga activitatea.
Moneda euro s-a apreciat anul trecut cu 9,4% fata de leu si a continuat sa urce si pe parcursul acestui an, adaugand inca 6,9%. La cursul actual, de circa 4,3 lei/euro, pierderile financiare ale companiilor listate ar fi si mai mari.
"Pierderile financiare arata ca firmele romanesti nu stiu sa se protejeze impotriva riscului valutar. Marea majoritate dintre ele cand aud de hedging sau orice denumire mai pompoasa ignora pur si simplu acest aspect. Ca sunt sensibile la riscul valutar asta e clar", spune Andrei Anghel, analist la firma de brokeraj Confident Invest.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO