Burse - Fonduri mutuale

Companiile de stat listate pe bursă nu vor mai aştepta semnătura miniştrilor pe bugete

Companiile de stat listate pe bursă nu vor mai aştepta...

Autor: Radu Bostan

04.09.2015, 13:29 836

Guvernul vrea să elimine de anul viitor obligativitatea aprobării prin Hotărâre a bugetelor de venituri şi cheltuieli ale companiilor listate la bursă unde este acţionar majoritar, precum Romgaz (SNG) sau Transelectrica (TEL), procedura fiind văzută de acţionarii minoritari drept o imixtiune în managementul societăţilor.

În prezent, indicatorii de venituri şi cheltuieli pentru companiile unde statul este acţionar majoritar sau unic trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern. Procesul poate întârzia mai multe luni, indiferent de viteza cu care managementul companiei a trasat ţintele pentru anul în curs, pentru că sunt de obicei necesare cel puţin trei semnături - ale ministrului energiei sau economiei, ministrului de finanţe şi ministrului muncii. De exemplu, anul acesta, bugetul Romgaz a fost aprobat în luna mai şi al Nuclearelectrica (SNN) în luna iulie.

În plus, această obligativitate este criticată de către investitorii privaţi care au intrat în acţionariatul acestor companii după listarea la bursă.

"Reacţia investitorilor cu privire la aprobarea prin hotărâre a Guvernului a indicatorilor din bugetele de venituri şi cheltuieli este una rezervată, considerând că aprobarea în aceste condiţii a indicatorilor aferenţi bugetului de venituri şi cheltuieli la societăţile listate la bursă reprezintă o imixtiune a Guvernului în administrarea societăţilor comerciale listate", arată nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Chiar dacă obligativitatea emiterii unei HG pentru aprobarea bugetului va fi eliminată, statul va rămâne în continuare extrem de influent în procesul decizional, fiind în general cel mai mare acţionar individual.

Statul a demonstrat acest lucru în cadrul Electrica (EL), respingând în primă instanţă planul de investiţii al companiei de distribuţie şi energie, chiar dacă nu mai deţine participaţia majoritară de acţiuni şi, teoretic, ceilalţi acţionari s-ar fi putut coaliza împotriva sa.

Prin diverse ministere, statul este cel mai mare "investitor" de pe bursă, controlând în jur de 14% din capitalizarea pieţei, adică valoarea cumulată a tuturor companiilor listate.

Statul are 70% din Romgaz, 82% din Nuclearelectrica, în jur de 58-59% din Transelectrica , Transgaz (TGN), Conpet (COTE) şi Oil Terminal (OIL), puţin peste 48% din Electrica, 53% din Antibiotice Iaşi (ATB), peste 70% din IAR Braşov (IARV).

Statul are o influenţă mai redusă în OMV Petrom (SNP), unde are 20,6% din acţiuni, şi în Rompetrol Rafinare (RRC), unde deţine o participaţie de 44,69%, pe care însă vrea să o vândă.

Proiectul de ordonanţă elimină obligativitatea aprobării bugetului şi în cazul companiilor aflate în insolvenţă, lăsând acest lucru în sarcina administratorului judiciar sau special. Această menţiune este cel mai probabil o trimitere către Hidroelectrica, societate aflată în insolvenţă care încă nu a ajuns pe bursă, dar va afecta şi combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), unde statul deţine 54% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO