Burse - Fonduri mutuale

Companiile de stat, o sursă de bani pentru buget: Guvernul Dragnea-Grindeanu majorează distribuţia profitului spre dividende a companiilor de stat de la 50% la 90%

Companiile de stat, o sursă de bani pentru buget:...

Autor: Liviu Popescu

30.01.2017, 00:07 2172

Guvernul Grindeanu şi-a mandatat reprezentanţii în adu­nările generale ale acţionarilor companiilor cu capital inte­gral sau majoritar de stat să ia măsurile necesare pentru repar­ti­zarea unei cote de minimum 90% din profitul pe 2016, sub for­mă de dividende/vărsăminte, la bugetul de stat. Anterior, com­paniile de stat erau obligate prin lege să distribuie cel pu­ţin 50% din profitul pe care îl obţineau sub formă de dividende.

Decizia a fost luată printr-un me­morandum adoptat în şedinţa de vineri, după ce iniţial fusese publi­ca­tă pe ordinea de zi a guvernului.

Cele mai mari creşteri în urma anun­ţului s-au înre­gis­trat pe acţiu­ni­le Transgaz (TGN), care au urcat cu 4,23% în şedinţa de vineri, la 320 de lei.

O rată de distribuţie de 90% ar oferi acţionarilor un randament mult mai ridicat faţă de anul trecut, când com­pania a distribuit aproxi­ma­tiv 66% din profitul net.

Pe lângă Transgaz, rata de distribuţie ar urma să crească semnificativ la Transelectrica şi Nuclearelectrica, companii care anul trecut au avut o rată de distribuţie de 72,8% si respectiv 66,7% din profitul pe 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO