Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate la bursă împart dividende de 3,6 miliarde de lei cu acţionarii

Companiile listate la bursă împart dividende de 3,6...

Autor: Radu Bostan

04.05.2015, 09:30 644

Principalele companii listate la Bucureşti vor împărţi anul acesta cu acţionarii dividende de peste 3,6 miliarde de lei din profitul realizat în 2014. Mai mult de jumătate din sumă provine de la companiile controlate de stat. Unele din firme vor apela la rezervele de „cash“ pentru a-şi răsplăti investitorii cu randamente ale dividendelor care depăşesc şi 9%.

Peste 2 miliarde de lei, mai mult de jumătate din total, vor veni de la companiile de stat, care sunt obligate să plătească anual ca dividende cel puţin 50% din profitul repartizabil. Majoritatea acestor companii sunt monopoluri reglementate, adică au o rată de câştig garantată, astfel că transportatorii de electricitate, gaze naturale şi petrol au fost anul trecut printre cele mai profitabile firme listate.

Transelectrica (simbol bursier TEL), Transgaz (TGN) şi, respectiv, Conpet (COTE), vor împărţi acţionarilor peste 500 milioane de lei brut ca dividende, în timp ce grupul de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica (EL) va plăti investitorilor dividende în valoare de 245 milioane de lei după primul an pe bursă. Investitorii de pe bursa din Londra vor încasa dividende de 18 milioane de lei, în contul acţiunilor corespunzătoare certificatelor globale de depozit (GDR) prin care titlurile Electrica sunt listate pe pieţe străine.

Monopolurile naturale din energie „se mândresc“ şi cu cele mai bune randamente la dividend din piaţă, care ar ajunge la 9,9% în cazul Transelectrica şi la 8,9% în cazul Conpet, raportat la preţul actual al acţiunilor. De obicei, cotaţia acţiunilor stă pe o pantă ascendentă până la data ex-dividend, adică momentul din care cei care cumpără acţiunea nu mai beneficiază de dividend, după care preţul suferă o corecţie. Data ex-dividend este ziua lucrătoare anterioară datei de înregistrare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO