Burse - Fonduri mutuale

Companiile listate vor împărţi dividende de 3 mld. lei cu acţionarii

Autor: Roxana Pricop

01.12.2015, 00:07 1228

Cele mai mari 15 companii de pe bursă sunt aşteptate să îşi recompenseze acţionarii cu dividende în valoare cumulată de 3,1 mld. lei anul viitor, mai puţin cu 10% faţă de plăţile făcute în acest an, potrivit calculelor ZF.

Companiile de petrol şi gaze vor da dividende mai mici, din cauza scăderii profiturilor, în timp ce utilităţile şi două SIF-uri sunt aşteptate să împartă mai mulţi bani cu investitorii.

OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie de la bur­să, a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 999 mil. lei, mai mic cu 58% faţă de acelaşi interval al anului tre­cut. Scăderea de profit se va regăsi şi în valoarea dividen­delor. Potrivit calculelor ZF, Petrom va distribui anul viitor divi­den­de estimate de 263 mil. lei (valoa­re brută), sau de 0,00465 lei/ac­ţiune, mai mici cu 58%. Mai bine de jumătate din sumă va intra în conturile grupului austriac OMV, acţio­na­rul ma­jo­ri­tar. Calculele ZF se bazează pe rata de distri­buţie a com­pa­ni­ilor din acest an şi pe profiturile nete rapor­tate în primele no­­uă luni. Romgaz (SNG), al doilea clasat în topul capita­li­ză­rii bur­siere, va distribui acţionarilor dividende în valoare esti­ma­­tă de peste 1 mld. lei, în scădere cu 12% faţă de su­ma plă­ti­tă în acest an. Dividendul brut pe acţiune ar fi de 2,75 lei, potrivit estimărilor ZF. Peste 70% din dividendele Rom­­gaz vor fi încasate de statul român, cel mai mare acţionar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO