Burse - Fonduri mutuale

Concefa Sibiu, admisă în prima ligă a Bursei

Concefa Sibiu, admisă în prima ligă a Bursei

Autor: Adrian Ionut Cojocar

09.02.2011, 23:51 52

Comisia de admitere la tranzacţionare din cadrul Bursei de laBucureşti (BVB) a emis marţi un aviz favorabil pentru transferul pebursă la prima categorie a firmei de construcţii Concefa Sibiu(COFI), deţinută de omul de afaceri Horaţiu Cercel.

În prezent titlurile Concefa se tranzacţionează pe segmentulXMBS (de negociere) a pieţei RASDAQ.

Pentru a începe să se tranzacţioneze pe Bursă, Concefa mai arenevoie de o aprobare din partea consiliul de administraţie al BVB.CNVM a aprobat anterior prospectul de admitere la tranzacţionare acompaniei.

Concefa este a doua cea mai mare firmă de construcţii dinjudeţul Sibiu şi are în prezent o valoarea de piaţă comparabilă cucea a Impact Bucureşti (IMP), care în prezent este singura companiedin domeniul construcţiilor şi dezvoltărilor imobiliare de la primacategorie a BVB. Capitalizarea Concefa se ridică la 18,7 mil. euro,iar cea a dezvoltatorului imobiliar Impact se cifrează la 22,5 mil.euro. O firmă de construcţii mai mică, Transilvania Construcţii(COTR), s-a transferat de pe RASDAQ la categoria a II-a a Burseiîncă din anul 2008.

Concefa a avut până în anul 2008 o dinamică impresionantă decreştere a afacerilor, care au atins un vârf de 140,7 mil. lei(39,5 mil. euro), însă pe fondul crizei afacerile firmei s-audiminuat cu 40% în 2009.

Activitatea din 2010 a Concefa a fost "salvată" de proiectulSilver Mountain din Poiana Braşov, la care firma de construcţii arecalitatea de antreprenor general şi estima că va executa până lafinalul anului lucrări de 20 mil. euro. Proiectul se întinde pe maimulţi ani şi în total era prognozat să se investească 350 mil.euro.

Majoritatea firmelor de construcţii de pe plan local auînregistrat contracţii puternice ale afacerilor şi anul trecut, încondiţiile în care sectorul construcţiilor a scăzut cel mai multdintre ramurile importante ale economiei.

Afacerile Concefa au urcat cu 30,1% în primele nouă luni din2010, ajungând la 58,6 mil. lei, iar profitul societăţii s-amajorat de şase ori, la 2,4 mil. lei.

În prospectul de admitere pe piaţa reglementată de la BVB,reprezentanţii companiei spuneau că, conjunctural, societatea arecontracte semnate cu alocaţii bugetare pentru anul în curs carepermit mai mult decât dublarea cifrei de afaceri din 2009.

Concefa a atras în ultimii ani prin majorări de capital maimulte milioane de euro de la acţionari şi recent a finalizat ooperaţiune prin care capitalul societăţii a fost majorat cu 8,8mil. euro faţă de un nivel de 9,3 milioane de euro vizat.

Cercel spunea la finele anului trecut că unul dintre motiveletransferului pe Bursă este cel de a apela în continuare lainstrumentul finanţării prin Bursă, având în vedere că cea mai mareproblemă a companiilor în această perioadă este lipsa delichiditate şi "domneşte" incapacitatea de plată.

Familia Cercel deţine circa 70% din acţiunile Concefa Sibiu, unalt acţionar important fiiind fondul american de investiţii Artiocu circa 2,6% din companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO