Burse - Fonduri mutuale

Confirmat ministru al energiei. Victor Grigorescu renunţă la boardul Electrica

Confirmat ministru al energiei. Victor Grigorescu...

Autor: Radu Bostan

19.11.2015, 00:05 502

Victor Grigorescu a de­mi­sio­nat din consiliul de administraţie al gru­pu­lui de distribuţie Electrica (EL) pentru a prelua mandatul de ministru al ener­giei, el fiind confirmat, marţi, de Parla­ment, alături de ceilalţi membri ai guver­nului Cioloş.

Grigorescu a făcut parte din primul board Electrica ales în septembrie 2014 după listarea companiei pe bursă, fiind propus de ministrul-delegat pentru ener­gie de la acea vreme, Răzvan Nico­lescu. Celălalt membru propus de mi­nis­ter a fost Victor Cionga, care deţine funcţia de preşedinte al Electrica.

Demisia lui Grigorescu a venit în con­diţiile în care acţionarii Electrica sunt convocaţi pe 14 decembrie să aleagă un nou CA, format din şapte mem­bri, în loc de cinci. Statul va avea drep­tul să propună trei candidaţi pentru funcţia de administrator. Compania va no­minaliza probabil un administrator pro­vizoriu până la alegeri.

WikiZF: Profilul companiei Electrica

Analiştii se aşteaptă ca relaţia dintre Electrica şi stat, care deţine 48,7% din acţiuni, să se îmbunătăţească în urma nu­mirii lui Victor Grigorescu la condu­ce­rea ministerului. În ultimele luni, boar­dul Electrica şi fostul ministru Andrei Gerea s-au aflat în conflict, admi­nistratorii acuzând ingerinţe ale statului în conducerea companiei, iar re­pre­zentanţii ministerului reproşându-le lipsa investiţiilor în reţele.

„Sub noua conducere, ne aşteptăm la o cooperare mai bună între stat şi companie şi vedem şanse mai mari ca ministerul (şi reprezentanţii săi în CA) să susţină tranzacţia cu Fondul Pro­prie­tatea“, scriu analiştii de la Raiffeisen Bank, într-o notă de cercetare.

Electrica a primit mandat de la acţionari să reia negocierile cu FP în vederea preluării participaţiilor minoritare ale Fondului la filialele de distribuţie şi furnizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO